Akkerbouw

Achtergrond 3323 x bekeken

Dringen op de wereldmarkt voor graan

Tarwe en mais werden vorige week goedkoper, vooral in de EU. De economische tegenwind drukt de vraag, terwijl de wereld veel graan beschikbaar heeft.

Argentinië verkocht eind vorige week twee vrachten tarwe in de Verenigde Staten. Dat is uniek, want Brazilië ligt veel dichterbij voor Argentinië. En normaal levert de VS tarwe aan andere landen, in plaats van dat buitenlandse tarwe het land in komt. Het is tekenend voor de situatie op de tarwemarkt.

De VS kan niet meekomen op de wereldmarkt. Het land exporteerde dit seizoen tot nu toe bijna 22 miljoen ton tarwe. Dat is 6% minder dan vorig seizoen. En in dat seizoen exporteerde de VS 28% minder tarwe dan in het voorgaande seizoen.

Schrappen exportheffingen

Amerikaanse tarwe is nog steeds te duur voor de importeurs en dat betekent aanhoudende prijsdruk. Bovendien toont het aan dat Argentinië na het schrappen van de exportheffingen weer volop mee doet op de wereldmarkt.

En er komt mogelijk nog meer tarwe op de wereldmarkt. Rusland overweegt de exportheffingen te verlagen of te schrappen. Het land heeft buitenlandse valuta nodig, nu de economie zo hard wordt getroffen door de economische boycot.

Tarweprijs in Parijs naar dieptepunt

Vooral de EU heeft last van het gedrang op de wereldtarwemarkt. Het maartcontract voor tarwe sloot vrijdag op de termijnmarkt in Parijs op €165,25 per ton. Er is nog nooit zo weinig betaald voor het maart-2016-contract. Het sloot vrijdag 3,6% lager dan vrijdag een week eerder. Het maartcontract in Chicago verloor in één week 1%. Dat contract profiteerde dinsdag even van een bericht van het Amerikaanse landbouwministerie USDA, dat de akkerbouwers ruim 1 miljoen hectare minder wintertarwe hebben gezaaid dan in het voorgaande jaar.

Graan op wereldmarkt goedkoop

Ook op de wereldmarkt is graan goedkoop. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor tarwe zakte vorige week onder de 165 punten (100 punten = prijspeil januari 2000). Dat is de laagste stand in bijna 6 jaar. De maisindex staat sinds begin dit jaar al regelmatig onder de 170 punten.

Of registreer je om te kunnen reageren.