Akkerbouw

Achtergrond

Beurzen ogen stabiel, maar uienprijzen lopen op

De stemming op de uienmarkt is onverminderd vast. De beursprijzen suggereren een stabiele markt, maar in het Zuiden is een hogere prijs betaald.

Nadat de notering van Goes bekend werd, zijn er partijen voor €21 en €22 per 100 kilo voor levering binnen 3 weken verkocht.

Grof en mooie kleur

Op termijn wordt voor grof en mooie kleur incidenteel een zeer goede prijs betaald. Afgelopen week is een partij uien verhandeld op basis van levering april voor €25 per 100 kilo. Deze partij wordt afgeleverd in Spanje, dat dit seizoen kampt met een lage eigen opbrengst van grove uien. Naast Spanje vraagt Brazilië, die uien uit droge teeltgebieden gewend is, om uien met een mooie kleur. Gemiddeld voldoet slechts een op de vier kisten aan de kwaliteitseisen van deze landen.

De baalprijzen met geschikte kwaliteit voor Brazilië liggen rond €26,50. Een jaar geleden eind januari lag de baalprijs voor dat land ruim €14 lager. Daarbovenop zijn de uien die Brazilië nu inkoopt door de zwakke Braziliaanse reaal duurder dan een jaar geleden. De reaal is in een jaar tijd 50 procent in waarde gedaald ten opzichte van de euro.

Senegal richt zich op eigen productie

De markt is afwachtend totdat het duidelijk is wie het stokje van Afrika over gaat nemen, nu Senegal zich op de eigen productie richt. Oost-Europa informeert al wel naar uien op de markt, maar er is nog niet gehandeld.

Prognose: vaste stemming.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Bio-uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Uien Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.