Akkerbouw

Achtergrond

Beurscrash China drukt prijzen

De graan- en sojaprijzen kregen een flinke duw omlaag na de beurscrash, maandag in China. Dinsdag werden graan en soja weer wat duurder op de termijnmarkten in Chicago en Parijs. Woensdag, aan het begin van de handelsdagen, zakten de prijzen weer.

China importeert veel soja en graan. Als de Chinese economie slechter draait, zijn minder grondstoffen nodig. Ook de groeiende onrust in het Midden-Oosten drukten de prijzen van agrarische grondstoffen. Saoedi-Arabië heeft een conflict met andere Arabische landen over de executie van de sjiitische geestelijke Nimr Baqr al-Nimr. De landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn de grootste graanimporteurs in de wereld.

Maartcontract naar dieptepunt

De notering van het tarwecontract voor levering in maart, het meest verhandelde contract op dit moment op de termijnmarkt in Chicago, zakte maandag naar $4,596 per bushel (€155 per ton). Dat is de laagste notering ooit voor het contract voor levering maart 2016. Ook het maartcontract voor mais zakte maandag in Chicago naar een absoluut dieptepunt van $3,514 per bushel (€127 per ton).

Laagste prijsindex in bijna zeven jaar

De notering voor het maartcontract voor sojabonen zakte naar $8,560 per bushel (€289 per ton). Dat is de laagste notering in bijna twee maanden. De sojaprijs staat al langer onder druk, doordat de economische groei in China tegenvalt. China importeert bijna een kwart van de totale wereldproductie aan sojabonen. De prijsindex voor sojabonen van de International Grains Council (IGC) zakte maandag naar 173 punten. Eind december lag de soja-index op 172 punten. Dat is de laagste prijsindex in bijna zeven jaar. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noteert €168 per ton voertarwe. Dat is bijna €30 lager dan in juli, aan het begin van het graanseizoen.

Factoren die de graan- en sojaprijzen drukken

De graan- en sojaprijzen worden gedrukt door het grote aanbod en de onzekere economische situatie in veel landen op de wereld. Ook oorlogen en politieke onrust in een aantal landen doen de prijzen geen goed. Daarnaast proberen enkele landen, waaronder de EU, Brazilië en Argentinië, hun valuta zo veel mogelijk te laten zakken ten opzichte van de dollar. Argentinië heeft ook nog de exportheffing op soja verlaagd en afgeschaft, voor onder andere tarwe en mais. Dat vergroot het aanbod van graan en soja op de wereldmarkt.

Deze factoren blijven de graan- en sojaprijzen drukken. De grote onzekere factor is hoe het groeiseizoen gaat verlopen op het noordelijk halfrond. Het is streng gaan vriezen van Polen tot en met Rusland en in de VS, terwijl er weinig sneeuw ligt. De vraag is hoe het graan uit de winter komt.

Prognose: graanprijzen staan onder druk

Of registreer je om te kunnen reageren.