Akkerbouw

Achtergrond 1385 x bekeken

Beperkt effect beurscrash

De beide beurscrashes in China duwden de graanprijzen vorige week omlaag. Maar de prijzen raakten niet in een vrije val. Tarwe werd vorige week zelfs duurder in Chicago.

China werd vorige week getroffen door een dubbele beurscrash. Op maandag en donderdag zetten de autoriteiten de beurshandel stil om een 'melt-down' van de koersen te voorkomen. Dat duwde de graanprijzen omlaag, want China is verreweg de grootste importeur van agrarische grondstoffen. Toch valt de daling mee. Andere factoren behoedden de graanprijzen voor een vrije val.

Termijnmarkt Parijs en Chicago

Op de termijnmarkt in Parijs daalde de notering van het eerstaflopende termijncontract voor tarwe (maart) over de hele week gerekend met 1,2%. Het maartcontract voor mais verloor in Parijs 2,1% en in Chicago 0,5%. Het tarwecontract voor maart werd vorige week in Chicago zelfs 1,8% duurder. De prijsindexen van de International Grains Council voor tarwe en mais stonden vrijdag op hetzelfde niveau als een week eerder.

Tegenvallende groei Chinese economie

Een paar factoren verhinderden dat de graanprijzen vorige week kelderden. De tegenvallende economische groei in China is al twee jaar zichtbaar. Dit is verwerkt in de noteringen. Bovendien is er een overschot aan graan door goede oogsten. Een kleinere vraag uit China laat de balans niet ineens omslaan. Ook dat zit al in de noteringen verrekend.

Speculanten drijven prijs weer op

Daarnaast trekken prijsbewegingen speculanten aan die snel wat hopen te verdienen. Dat zorgde dinsdag en vrijdag, de dagen na de beurscrashes, voor een prijsstijging. Bovendien waren er vorige week zorgen over de koudegolf in de VS, Oost-Europa en rond de Zwarte Zee. De kou in combinatie met een dun sneeuwdek zorgt voor meer kans op uitwintering van het graan. Dat wordt pas in het voorjaar duidelijk. Maar speculanten nemen daar al vast een voorschot op, wat een prijsopdrijvend effect had vorige week.

Maandag bij de start van de handel op de termijnmarkten stonden tarwe en mais weer onder druk. De kou trekt zich terug uit Oost-Europa en meteorologen verwachten zachter weer rond de Zwarte Zee.

Of registreer je om te kunnen reageren.