Akkerbouw

Achtergrond

Akkerbouwers leveren specialties aan topchefs

Door een gedwongen krimp van het pootgoedareaal, startten Han en Saskia Lammers met PUURGroenten. De akkerbouwers telen specialties voor topkoks.

Vanaf de weg is te zien dat Han en Saskia Lammers in Middenmeer in de Wieringermeer een bijzonder bedrijf hebben. Achter de schuur staat een immense foliekas van 110 bij 20 meter. Daar telen de akkerbouwers zo'n 160 soorten groenten, kruiden en eetbare bloemen.

Tot 2011 verbouwden ze 20 hectare pootaardappelen, waarvan de helft op huurland. Toen raakten ze het huurland kwijt, zegt Han Lammers. "We hebben maar 33 hectare grond. We konden geen land bijhuren en wilden niet kopen vanwege de hoge grondprijs. We moesten de pootgoedteelt inkrimpen en gingen op zoek naar een andere activiteit op ons bedrijf."

De foliekas waarin op water geteeld wordt.
De foliekas waarin op water geteeld wordt.

PUURGroenten teelt in waterbakken

Dat leidde tot de oprichting van PUURGroenten. De ondernemers telen in waterbakken 160 soorten groenten, kruiden en eetbare bloemen. Veel soorten komen niet uit Nederland, zoals Chinese koriander, kailan, Mexicaanse dragon, Japanse landzeewier, bizongras en choisum. Op het water drijven trays, waar de potjes met planten in staan.

De nieuwe bedrijfstak is nog in opbouw, zegt Lammers. "We begonnen in 2012 met een paar soorten, die we gratis weg gaven aan restaurants. Al gauw kwam er meer vraag. Daarom hebben we in 2013 de teelt professioneel opgezet in een foliekas. Ongeveer driekwart van onze productie gaat naar groothandel Rungis in Barendrecht. Een kwart verkopen we direct aan restaurants."

Veel afnemers, kleine hoeveelheden

De ondernemers hebben 6 mensen in dienst. Die snijden de groenten, kruiden en eetbare bloemen in de juiste porties, die naar groothandel of restaurants gaan. Veel afnemers die elk een klein beetje product vragen, is anders dan wat ze gewend waren als akkerbouwers.

Eetbare bloemblaadjes.
Eetbare bloemblaadjes.

Lammers: "De akkerbouwproducten gaan naar een handjevol afnemers. In een paar keer lever je alles af. De afzetstructuren liggen vrijwel vast. Bij PUURGroenten verkopen we alles zelf, in kleine hoeveelheden en het hele jaar door. We zitten nog in de opbouwfase. PUURGroenten draagt wel bij aan de omzet, maar nog niet aan de winst. Maar we verdienen inmiddels wel onze variabele kosten terug, zoals salarissen, zaad, energiekosten en dergelijke. We verwachten dat PUURGroenten in 2018 gaat bijdragen aan de winst."

Teelt op water ontwikkelt snel

Doordat de teelt op water vrij nieuw is, gaan de ontwikkelingen snel. Lammers: "We hebben voor €30.000 aan niet meer gebruikte investeringen op het erf liggen, omdat er betere technieken beschikbaar kwamen. Dat overkomt je in de akkerbouw niet. Onze aardappelrooier dateert uit 1995."

Lees meer over PUURGroenten in weekblad Boerderij (nr. 17) dat dinsdag 19 januari verschijnt

Of registreer je om te kunnen reageren.