Akkerbouw

Achtergrond

Volle silo’s drukken graanprijs

De graanprijzen zakten vorige week niet verder. Maar de grote beschikbaarheid staat een prijsherstel in de weg.

Na wekenlange dalingen kwamen de graanprijzen vorige week tot stilstand en stegen zelfs met 0,6 procent (IGC-prijsindex tarwe) tot 
6,6 procent (decembercontract mais Chicago). Maar het betekent geen kentering in de graanmarkt. Daar is de beschikbaarheid te groot voor. Er is ergens in de wereld een misoogst nodig om de prijzen omhoog te krijgen. En daar ziet het niet naar uit. Het noordelijk halfrond oogstte veel tarwe en de mais staat er op de meeste plekken goed voor. Op het zuidelijk halfrond groeien de gewassen goed. Er is momenteel geen zicht op een tegenvallende productie.

Wasde-prognose

Dat is terug te zien in de maandelijkse Wasde-prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Het USDA schat de wereldwijde tarweoogst dit seizoen op 732 miljoen ton. Dat is 5 miljoen ton meer dan in de augustus-prognose en maar liefst 15 miljoen ton meer dan het verbruik. De maisproductie in de EU valt tegen, waardoor het USDA de wereldproductie in de septemberprognose verlaagt naar 978 miljoen ton. Dat is weliswaar 7 miljoen ton minder dan de wereld nodig heeft. Maar de voorraad blijft met 190 miljoen ton zo groot, dat het tekort geen effect heeft op de beschikbaarheid.

Hetzelfde geldt voor de totale graanproductie. Het verbruik van 2.486 miljoen ton is groter dan de productie van 2.482 miljoen ton. Maar de eindvoorraad blijft met 542 miljoen ton graan erg groot. Volle silo’s drukken de prijs.

Dalende prijzen

De grote beschikbaarheid vertaalt zich in dalende prijzen. Het eerst aflopende contract op de termijnmarkt in Parijs (december) zakte sinds het begin van het graanseizoen (1 juli) met 17 procent. De notering van het decembercontract in Chicago kelderde in die periode 19 procent. Het maiscontract (november) zakte sinds 1 juli in Parijs 13 procent en in Chicago werd het eerst aflopende maiscontract (december) 10 procent goedkoper. Op de wereldmarkt is hetzelfde beeld te zien. De IGC-prijsindex voor tarwe noteert sinds 1 juli 16 procent lager en die voor mais 12 procent. Wellicht is de bodem bereikt. Maar een substantiële prijsstijging zit er voorlopig niet in.

Of registreer je om te kunnen reageren.