Akkerbouw

Achtergrond

VW-fraude helpt tarweprijs in EU

De graanprijzen noteren iets hoger dan eind vorige week. Het zijn echter kleine prijsbewegingen. Op de termijnmarkt in Chicago stonden de tarwe- en maiscontracten dinsdag al weer onder druk.

In de VS is inmiddels 10 procent van de mais geoogst. Dat is minder dan gemiddeld (15 procent), maar de hectareopbrengsten vallen niet tegen gezien het feit dat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) de mais een lagere conditiescore geeft dan vorig jaar. Nu valt 68 procent van de maispercelen in de klasse goed of uitstekend. Dat was vorig jaar 74 procent.

Druk op aandelenkoersen

De Amerikaanse graanprijzen hebben ook last van de fraude bij Volkswagen (VW). Het concern bouwde software in dieselauto's die de motoren milieuvriendelijk liet draaien zolang een testapparaat op de motor was aangesloten. Na het loskoppelen van het testapparaat gingen de motoren terug naar de stand die volgens Volkswagen aantrekkelijker was voor de autorijder, maar minder goed voor het milieu. De fraude drukt op de aandelenkoersen en dat zet ook de graanprijzen onder druk.

Positief effect VW-fraude in EU

In Europa had de fraude echter een positief effect. Volkswagen is een Europees bedrijf en de fraude zorgt voor een daling van de eurokoers. Dat stimuleert de export vanuit de EU, waardoor tarwe op de termijnmarkt in Parijs dinsdag duurder werd. De Europese tarweprijs krijgt ook steun uit Iran. Dat land schrapte de importheffing op tarwe en gerst, waardoor meer export vanuit de EU mogelijk is. Iran importeerde, met heffing, vorig seizoen 6,3 miljoen ton tarwe.

Tarwe en gerst nog steeds duurder dan een jaar geleden

Door het grote aanbod zijn tarwe en mais goedkoper geworden sinds 1 juli, de start van het nieuwe graanseizoen. Maar een troost voor de graantelers is dat tarwe en gerst nog altijd veel duurder zijn dan een jaar eerder. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noteert deze week €165 per ton tarwe en €162 per ton gerst. Vorig jaar in dezelfde week was dat respectievelijk €141 en €147.

Prognose: graanmarkt blijft zwak.

Of registreer je om te kunnen reageren.