Akkerbouw

Achtergrond 1745 x bekeken

Uienprijs blijft redelijk stabiel

De vraag trekt aan, maar er komen nog niet voldoende zaaiuien van het land om hieraan te voldoen. Vrijwel alle plantuien zijn van het land en uien uit de opslag worden geleverd. De beurs in Goes noteerde voor het eerst plantuien droog uit de schuur op €16 tot €20 per 100 kilo. Vorig jaar rond deze periode werd tussen €5 en €7 per 100 kilo voor uien uit de schuur genoteerd.

Het is zaak om te leveren nu de vraag aantrekt, maar door de vele regenval wil de aanvoer nog niet echt vlotten. De stemming op de markt is vast en de beurscommissie van Emmeloord noteert gelijk ten opzichte van vorige week voor uien 30% grof af land op €13 tot €14 per 100 kilo. Voor de uien 60% af land stijgt de prijs licht aan de bovenkant met €0,25 naar €14 tot €15,25 per 100 kilo.

In het Noorden lijkt de schade door regenval beperkt terwijl op de kleigronden in het Zuiden niet iedereen er ongeschonden vanaf lijkt te komen. Het ziet er nog niet naar uit dat er een drogere periode aankomt waardoor snel geleverd kan gaan worden. Het aanbod is iets lager dan de vraag, waardoor het deze week niet lukte om een boot vol te laden met als eindbestemming Senegal. De export naar Brazilië loopt nog steeds goed door met wekelijkse leveringen van 3 duizend tot 4 duizend ton uien.

Prognose: vaste stemming.


Of registreer je om te kunnen reageren.