Akkerbouw

Achtergrond 2427 x bekeken 4 reacties

Tarwe vasthouden lijkt winstgevend

De tarweprijzen zakten dinsdag. De beurzen in Goes en Groningen noteerden €2 tot €3 lager. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) verlaagde de EU-tarweprijs met €2 naar €164.

Maar Middenmeer verhoogde woensdag de tarweprijs met €1. En ook op de termijnmarkt in Parijs werd tarwe duurder. Tarwetelers zullen wensen dat de bodem is bereikt na de prijsdalingen van de laatste maanden. Op 1 juli bij de start van het graanseizoen noteerde RVO.nl nog €195 voor voertarwe. Nu ligt de prijs 16 procent lager.

Later leveren loont

Op de termijnmarkt in Parijs veert de tarweprijs deze week iets op. Het aanbod aan tarwe droogt op. In de grote graanproducerende landen is de oogst vrijwel achter de rug. Dat vermindert het aanbod van boeren zonder opslag of die dringend rekeningen moeten betalen. Bovendien loont het om later te leveren. Het meicontract sloot dinsdag in Parijs op €182. Dat is maar liefst €12 hoger dan de slotnotering van het decembercontract. Blijkbaar is het winstgevend om tarwe vast te houden. Daar komt bij dat de geoogste tarwe in de EU over het algemeen goed van kwaliteit is. Ook dat komt de prijs ten goede. Net als de positieve economische berichten van de laatste dagen. Een goed draaiende economie heeft meer grondstoffen nodig. Verder is er onzekerheid over de maisoogst in de EU. Kwam de regen op tijd of niet, is de grote vraag. De indruk is nu dat de Europese maisoogst gaat tegenvallen. Zonder tegenbericht ondersteunt dat de tarweprijs.

Markt kan omslaan

De markt kan echter omslaan als de maisproductie toch goed uitvalt. Een andere factor is de lage olieprijs. Dat drukt de prijs van ethanol en daarmee ook van graan. Rusland kan nog voor verrassingen zorgen. Dat land oogst veel tarwe. Er gaan geruchten dat Rusland daarom de exportheffing wil opheffen. Dat zou een domper kunnen worden voor de Europese tarwetelers.

Prognose: markt is stabiel.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Jammer dat de prijzen genoemd worden die de akkerbouwers na transport ontvangen. Ben benieuwd wat de prijzen zijn voor veehouders zodat de marges zichtbaar worden.

 • Zents beheer

  @farmerbn. 171,50/TON ongemalen in week 37 geleverd in de stortput in Ruurlo.

 • piethermus1

  Hoezo jammer dat prijzen bekend zijn? Ik dacht dat vrijhandel bestond uit een open en transparante markt? Voor sommigen is het blijkbaar jammer dat er niks te verbergen valt.

 • farmerbn

  Er staat geen prijs die de akkerbouwer ontvangt. Alleen prijzen uit Rotterdam en Parijs. Wat krijgt de Nederlandse akkerbouwer voor zijn tarwe als hij die in de vrachtwagen heeft geschept? En hoeveel is dat minder dan de veehouder betaalt?

Of registreer je om te kunnen reageren.