Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Tarwe is spotgoedkoop

Tarwe werd vorige week weer goedkoper. Er is veel aanbod en de goedkope valuta in Rusland en Oekraïne drukken extra op de prijs.

Tarwe is spotgoedkoop op de wereldmarkt. De IGC-prijsindex voor tarwe staat op het laagste peil in vijf jaar. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) is gebaseerd op tien noteringen verspreid over de wereld (januari 2000=100 punten) en is een goede maatstaf voor de prijsontwikkeling op de wereldmarkt.

Nog nooit zo goedkoop

Ook op de termijnmarkt in Parijs daalt de tarweprijs. Het septembercontract, waar overigens niet veel meer in wordt gehandeld, sloot vrijdag op €147,75. Het is €1 meer dan op donderdag, maar het is zeker vier jaar geleden dat het eerstaflopende tarwecontract in Parijs onder de €150 noteert. Het decembercontract, het meest verhandelde in Parijs op dit moment, sloot vrijdag op €166,50. Het termijncontract voor levering december 2015 is nog nooit zo goedkoop geweest.

Laagste prijs sinds 2007

Tarwe kan ook op de termijnmarkt in Chicago het prijsniveau niet vasthouden. Het decembercontract, momenteel het meest verhandelde in Chicago, sloot vrijdag op $4,676 per bushel (€153 per ton). Dat is de laagste prijs voor het meest verhandelde contract in ruim vijf jaar. De termijnmarkt in Kansas City noteerde de laagste tarweprijs sinds april 2007.

Kopers wachten af

De lage tarweprijs versterkt zichzelf. Kopers worden bij prijsdalingen afwachtend omdat ze hopen voor een nog lagere prijs hun slag te kunnen slaan. De tarweprijs staat onder druk omdat er voldoende is. Er goedkoop aanbod uit de landen rond de Zwarte Zee. De VS heeft een grote tarweoogst achter de rug. Analisten verwachten een grote Amerikaanse productie van mais en sojabonen, hetgeen alle graanprijzen drukt. De prijsdruk wordt versterkt doordat Canada meer tarwe en koolzaad op voorraad heeft dan eerder werd ingeschat. Daar komt bij dat de tarwe in Australië zich goed ontwikkelt. Het weer in Argentinië is verbeterd. De Argentijnse overheid wil de exportbelasting op tarwe verlagen. En de economie in China staat onder druk, wat de vraag naar grondstoffen vermindert. Het ziet er naar uit dat de telers dit seizoen genoegen moeten nemen met een teleurstellende tarweprijs.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Ik zou als intensieve boer meteen een graanboer bellen voor een prijsopgave met eventueel een mestbijlage. Iedereen blij behalve de mengvoer- en mesthandelaar.

  • piethermus1

    Hoor je mij janken en gillen, vanwege deze lage graanprijs als akkerbouwer? Nee toch! Dat komt wel weer een keer goed. Maar ja! Ik heb het dan over zoiets onmisbaars als graan. Er komt heus wel weer een goeie prijs uit de bus...

Of registreer je om te kunnen reageren.