Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Tarwe en mais duurder

De handel kijkt al weer naar volgend seizoen 2016/2017. Daardoor werden tarwe en mais vorige week duurder. De stijging was op de termijnmarkten in Parijs en Chicago echter groter dan op de wereldmarkt.

Graan werd vorige week duurder, zowel op de termijnmarkten als op de wereldmarkt. Maar de stijging was op de wereldmarkt kleiner dan op de termijnmarkten. Blijkbaar zien speculanten er weer brood in om geld te steken in graan.

Grootste prijsstijging in drie maanden

Het eerstaflopende termijncontract voor tarwe (december) sloot vrijdag in Parijs op €176,50 per ton. Dat is 5,5 procent hoger dan de vrijdag ervoor. Dat is voor Parijs de grootste wekelijkse stijging in drie maanden. In Chicago werd het decembercontract vorige week 4,3 procent duurder.

Ruime beschikbaarheid tarwe

Het is bepaald niet de huidige tarwemarkt die reden geeft voor de prijsstijging. Alle marktanalyses gaan uit van een ruime beschikbaarheid van tarwe in dit seizoen. Dat werd eind vorige week nog eens bevestigd door de laatste prognose van de International Grains Council (IGC), een organisatie van landen die veel graan en oliezaden verhandelen.

IGC gaat uit van een tarweproductie in 2015/2016 van 727 miljoen ton. Dat is 7 miljoen meer dan de recordoogst van vorig seizoen. De wereldvoorraad groeit naar eveneens een record van 211 miljoen ton tarwe.

Droogte in Rusland en Oekraïne

Dat is geen reden voor optimisme over de prijs. De prijsverhoging op de termijnmarkten wordt dan ook veroorzaakt doordat de handel al weer vooruit kijkt naar seizoen 2016/2017. Het is droog in Rusland en Oekraïne. Daardoor kiemt de tarwe slecht, waardoor het kwetsbaar de winter in gaat. Of akkerbouwers zien zelfs af van het zaaien om kosten te besparen.

Het is ook droog in het westen van Australië. Daar start binnenkort de tarweoogst. Het watergebrek belemmert de korrelvulling en dat drukt de opbrengst.

Prijs voor mais omhoog

Ook mais werd vorige week duurder op de termijnmarkten. In Parijs steeg de notering van het novembercontract met 2,2 procent en in Chicago (december) met 3,1 procent. De prijsstijgingen op de wereldmarkt waren wat kleiner.

De prijsindex van IGC voor tarwe steeg vorige week 1,8 procent en die voor mais 2,3 procent.

Laatste reacties

  • info36

    Wat een onzinverhalen telkens.

  • farmerbn

    Het is gelijk met de aandelen: Eerst kijk je naar de prijsontwikkeling en daara geef je dan een verklaring. Je ziet nooit eerst de verklaring en daarna de prijs. Niemand kan immers de prijs voorspellen; ook die wijsneuzen niet in de media.

Of registreer je om te kunnen reageren.