Akkerbouw

Achtergrond 1616 x bekeken

Suiker blijft voorlopig goedkoop

Het gaat niet goed met de suikerprijs. Het eerstaflopende contract (december) sloot maandag op de termijnmarkt in Londen op $341,40 per ton. Dat is $68 onder het niveau van vorig jaar op 21 september. Suiker werd in een jaar tijd maar liefst 17 procent goedkoper.

En het einde is niet in zicht, verwacht het Australische overheidsbureau Abares. Australië is een van de grootste producenten en exporteurs van suiker in de wereld. Abares verwacht dat de productie van suiker in het nieuwe seizoen 2015/2016 weliswaar achter blijft bij het verbruik, maar de voorraden zijn de laatste jaren hard gegroeid. Dat drukt de suikerprijs. Abares verwacht dan ook dat de gemiddelde suikerprijs in het nieuwe seizoen nog eens 29 procent lager uitkomt dan het gemiddelde van dit seizoen. Terwijl de suikerprijs al maanden lang op het laagste niveau schommelt van de laatste zes à zeven jaar.

Veel suiker boven de markt

De vooruitzichten zijn niet goed. De overheid in India kondigde nieuwe maatregelen aan om de export van suiker aan te jagen. India gaat een stelsel invoeren van verplichte exportquota voor iedere suikerfabrikant. India heeft zo'n 10 miljoen ton suiker in de silo's liggen. Alleen die voorraad beslaat al bijna 20 procent van de wereldhandel in suiker. De overheid wil er vanaf. De wereldvoorraad suiker ligt rond 44 miljoen ton suiker op een verbruik van 175 miljoen ton. Er hangt een enorme hoeveelheid suiker boven de markt. Het zal daarom nog wel even duren voor de suikerprijs de weg omhoog weet te vinden. Dat is terug te zien in de noteringen op de termijnmarkt in Londen. Hoe later de termijncontracten aflopen, des te lager de noteringen.

Prognose: suiker blijft goedkoop


Of registreer je om te kunnen reageren.