Akkerbouw

Achtergrond 1879 x bekeken 1 reactie

Soja duurder op termijnmarkt Chicago

Sojabonen werden deze week duurder op de termijnmarkt in Chicago. Het meest verhandelde contract (november) sloot maandag op $8,84 per bushel (€287 per ton).

Dat is de hoogste slotnotering van deze maand voor dit contract. Het groeiseizoen in de VS verloopt voor sojabonen niet optimaal. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) beoordeelt 61 procent van de sojapercelen als goed of uitstekend. Dat is 2 procentpunten slechter dan vorige week. Vorig jaar in dezelfde week lag de score op 72 procent. Het zijn vooral speculanten die hier op inspelen.

Handelaren kijken naar China

Op de wereldmarkt blijft de sojaprijs laag. De International Grains Council berekende maandag een prijsindex voor sojabonen van 184 punten. Dat is net zo hoog als begin deze maand. De handelaren op de wereldmarkt kijken veel meer naar China. De economie draait daar steeds moeizamer. Dat vermindert de behoefte aan grondstoffen. China is verreweg de grootste importeur van sojabonen, met een aandeel van 64 procent in de wereldhandel.

Profiteren van Chicago

De koolzaadprijs op de termijnmarkt in Parijs profiteert van de oplopende sojaprijs in Chicago. Het eerstaflopende contract (november) sloot maandag op €366,25 per ton. Dat is de hoogste notering voor dit contract van deze maand. Het contract is €43 duurder dan een jaar eerder. Dat is een verschil van 13 procent.

Sojabonen goedkoper dan vorig jaar

Dat is bij sojabonen andersom. Die zijn nu goedkoper dan vorig jaar. De IGC publiceerde op 15 september 2014 een sojaprijsindex van 226 punten. De index ligt nu 19 procent lager. In Chicago noteert het eerstaflopende contract 11 procent lager dan een jaar geleden.

Prognose: sojaprijs staat onder druk.

Eén reactie

  • info36

    Gaan ze in China plotseling minder eten?

Of registreer je om te kunnen reageren.