Akkerbouw

Achtergrond

Overvloedige neerslag brengt primeurs in problemen

Na een droog en koud voorjaar is het nu veel te nat in de vroege aardappelen op het Zeeuwse Tholen. "Waar telers eerst zes keer hebben beregend, staan de aardappelen nu in het water. Dat is een hard gelag", zegt David Hage, directeur van de veiling Alvantho.

Zowel aanvoer als prijsverloop van vroege aardappelen op de veiling in Sint Annaland verliep tot ruim een week geleden soepel. Grote hoeveelheden neerslag in korte tijd maakten hieraan een einde. Het is dweilen met de kraan open, schetst Hage. "De regen gaat ons parten spelen. In veel partijen vinden we een rotje en ik vrees dat een aantal percelen niet kan worden gerooid vanwege de waterrot."

Omvang schade onbekend

Een flinke domper in een eerst zo soepel verlopend seizoen. Tot in augustus was het koud en droog. Desalniettemin kende de veiling een constante aanvoer van weliswaar wat een fijner product. De prima prijzen maakten de lagere hectare-opbrengsten goed. Daar lijkt nu een einde aan te komen. "Hoe groot de schade is, kan ik nog niet zeggen. Dat verschilt tussen percelen en rassen."

De Nicola's die vorige week binnen kwamen, waren volgens Hage allemaal vrij goed. In het ras Bildtstar verwacht hij problemen. "Die aardappelen lijken gevoeliger voor het water. Maar dat ligt ook aan de ligging van het perceel en hoe lang de aardappelen in het water hebben gestaan."

Wegrotten kan nog

Voorzichtigheid is geboden, zegt Hage. "Soms kun je de aardappelen beter op veld laten wegrotten. Dat kan nu, half september, nog. Als je in oktober zit, heb je niet zoveel keuze meer. Dan moet je rooien wat rooibaar is."

Dat dit opbrengst kost is duidelijk. De opbrengsten waren al mager door het koude en droge voorjaar. "Het is een seizoen van extremen. Telers konden nog een mooi saldo behalen dankzij de goede prijsvorming. Die maakte het dubbel en dwars goed. Maar als de opbrengt nu voor een deel wegvalt, wordt het saldo magertjes. De komende weken zijn dus spannend. Wat kan de bewaring in en wat niet? Die keuze moet straks worden gemaakt. Aardappelen die niet kunnen worden bewaard, kunnen zorgen voor prijsdruk.

Nagroei blijft uit

De nagroei die in september altijd wordt verwacht, blijft nu uit. "Nat weer maakt alles moeilijker. Als het droog is, kan erin elk geval worden geleverd."

Vorige week is er op de betere percelen nog een aantal dagen gerooid. Deze week heeft nog niemand zich gemeld voor aanvoer. De weersvoorspellingen zijn wisselvallig.

De aanvoer van vroege aardappelen stagneert door de overvloedige neerslag, het effect op de prijs is nog onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.