Akkerbouw

Achtergrond 1406 x bekeken

Onzekerheid beheerst graanmarkt

De graanmarkt is afwachtend. Nu de tarweoogst achter de rug is, worden geen partijen meer aangeboden tegen dumpprijzen omdat ze weg moeten.

Verkopers houden de tarwe in de silo's in de hoop op betere prijzen later in het seizoen. Ze worden daarin gesteund door de noteringen op de termijnmarkt in Parijs. Het tarwecontract voor levering in december sloot dinsdag op €169,50. Het meicontract is €10 per ton duurder. Voor die meerprijs kun je de tarwe wel wat langer in de silo laten zitten.

Kopers afwachtend

Ook de kopers van graan houden zich op de vlakte. De notering van het decembercontract ligt nu 16 procent lager dan op 1 juli bij de start van het nieuwe graanseizoen. In een dalende markt wachten kopers af in de hoop op verdere prijsdalingen. Dat is ook te zien aan de Europese tarwe export. Ondanks de goedkope euro ligt de export ver achter op vorig seizoen.

Onzekerheid over Rusland

De afwachtende houding wordt versterkt door onzekere factoren. Zo is het de vraag wat Rusland gaat doen met de exportheffing op tarwe. De roebel is zo sterk in waarde gedaald, dat Russische exporteurs tarwe gemakkelijk kwijt kunnen. Maar de overheid wil verdere prijsstijgingen van voedsel voorkomen én ziet liever de winst van de graanhandel zo veel mogelijk in de staatskas belanden. Maar Rusland heeft ook veel tarwe geoogst. Het overschot moet een keer weg. Het is nog niet te zeggen welke kant het muntje op gaat vallen.

Maisproductie kan tegenvallen

Een andere onzekere factor is de maisproductie in de EU en Oekraïne. Als die straks gaat tegenvallen, is meer tarwe nodig voor de voerproductie. Dat houdt de tarweprijs in de benen. Maar als er voldoende mais van de akkers komt, dan neemt de druk op de tarweprijs verder toe. Verder is het afwachten hoe de economie in China zich ontwikkelt. Als de economie verder vertraagt, koopt China minder grondstoffen op de wereldmarkt.

Prognose: markt is rustig.

Of registreer je om te kunnen reageren.