Akkerbouw

Achtergrond 1314 x bekeken

Oliezadenprijzen onder druk

De prijzen van sojabonen staan onder druk vanwege de trage Chinese economische ontwikkeling. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor sojabonen daalde hierdoor in week 35 naar een dieptepunt van 180 punten (100 = prijs januari 2000). Dit is de laagste notering in ruim vijf jaar.

China is verreweg de grootste importeur van sojabonen in de wereld. Analisten verwachten dat China dit seizoen 79 miljoen ton sojabonen invoert. Maar deze prognose lijkt aan de positieve kant, gezien de verslechterende Chinese economie.

Recordoogst soja VS verwacht

Daarnaast ontstaat extra prijsdruk omdat de sojabonen goed groeien in Verenigde Staten. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht een record van 320 miljoen ton in seizoen 2015/2016, net iets boven het niveau van vorig seizoen. Maar er wordt wel droog weer voorspeld in de VS. Dat kan daar verandering in brengen.

EU gaat zo'n 21 miljoen ton koolzaad oogsten

In de laatste oogstprognose gaat de Europese Commissie uit van bijna 21 miljoen ton koolzaad. Dit is veel minder dan de recordoogst van vorig jaar. Toen haalden de Europese akkerbouwers maar liefst 24 miljoen ton koolzaad van de akkers. Ondanks deze lagere productie staat de koolzaadprijs onder druk. Dat komt omdat sojabonen ook steeds goedkoper worden.

Koolzaadprijs laagste sinds april

De prijs van koolzaad daalde vrijdag 28 augustus ook op de Parijse termijnmarkt met €7 naar €364,50 per ton ten opzichte van de voorgaande week. In week 35 dook de prijs onder €350 per ton, de laagste prijs sinds april van dit jaar. Begin deze week steeg de notering naar €367 per ton als gevolg van wisselende valuta's.
Prognose: prijzen onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.