Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Koolzaadprijs blijft laag

Het blijft kwakkelen met de koolzaadprijs, ondanks het feit dat akkerbouwers in de EU veel minder koolzaad oogsten dan vorig jaar en ondanks het feit dat de oogst voor volgend jaar er niet best uit ziet in Oekraïne.

Het eerstaflopende koolzaadcontract (november) sloot maandag op de termijnmarkt in Parijs op €367,50 per ton. Dat is weliswaar €50 hoger dan de notering van precies een jaar geleden, maar het is vergelijkbaar met het niveau van twee jaar geleden en veel lager dan de jaren daarvoor.

Vorig jaar recordoogst koolzaad EU

Dat de prijs hoger ligt dan vorig jaar is niet verwonderlijk. De EU oogstte toen een record van 24,1 miljoen ton koolzaad. Volgens graanhandelsorganisatie Coceral is dit jaar 21,4 miljoen ton geoogst. Twee jaar geleden was dat 20,6 miljoen ton. Dergelijke grote oogsten drukken de prijs.

Geen goed vooruitzicht prijsontwikkeling

Maar ook voor volgend seizoen ziet de prijsontwikkeling er tot nu toe niet best uit voor koolzaad. Het contract dat afloopt in augustus 2016 sloot maandag in Parijs op €345. Dat is maar liefst €22 lager dan het novembercontract. En dat terwijl Oekraïne een matige oogst staat te wachten.

Oekraïne zaait weinig koolzaad in

Volgens de International Grains Council (IGC) wordt veel land in Oekraïne niet met koolzaad ingezaaid. IGC schrijft dat toe aan de droogte. Door het watergebrek maakt het koolzaad een slechte start, waardoor de kans op uitwintering groot wordt. Veel akkerbouwers zaaien daarom liever niks om kosten te besparen. IGC stelt dat een derde van het areaal voor winterkoolzaad braak ligt. Oekraïne exporteert veel koolzaad naar de EU. Maar het heeft geen effect op de koolzaadprijs in Parijs.

Sojaprijs op laagste peil in vijf jaar

Koolzaad heeft last van de sojaprijs. De prijsindex van IGC voor sojabonen schommelt deze maand tussen de 180 en 185 punten. Dat is het laagste prijspeil in vijf jaar. Ook in Chicago staat de sojaprijs onder druk.

Het groeiseizoen voor de sojabonen verloopt tot nu toe redelijk goed. Er is in de VS al 21 procent geoogst tegen 16 procent gemiddeld. De vlotte oogst zorgt voor extra druk op de sojaprijzen. De VS verwacht weliswaar een kleinere oogst dan vorig jaar, maar de wereld heeft dit seizoen meer dan voldoende soja beschikbaar. Dat drukt de prijs.

Ook aardolie blijft goedkoop. Dat alles houdt de koolzaadprijs laag.

Prognose: koolzaadmarkt is rustig.

Eén reactie

  • farmerbn

    Dat zinnetje met die olie kan eigenlijk alles wel verklaren. De rest is vulling van het artikel.

Of registreer je om te kunnen reageren.