Akkerbouw

Achtergrond 11 reacties

Graanprijzen blijven dalen

De graannoteringen daalden verder in de Europese Unie. Mede door de gunstige berichten vanuit Frankrijk over de goede kwaliteit en recordhoeveelheid van de tarweoogst in het Verenigd Koninkrijk.

Ook op de regionale beurzen in Nederland daalde de prijs deze week. De beurs in Goes verlaagde de prijs van voertarwe met €2,00 naar €148 per ton. De tarwenotering van de beurs in Middenmeer daalde met €5 naar €155 per ton.

Graanvoorraden nemen toe

Ook op de internationale markten daalden de prijzen. De verslechterende economische ontwikkelingen in China hebben een aanzienlijk effect op de tarweprijzen. Daarnaast wordt er vermoedelijk veel tarwe geoogst in de wereld waardoor de voorraden toenemen. Door goede oogst in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zoeken de traditionele leveranciers nieuwe afzetmarkten als Nigeria en Mexico. Hierdoor is de verwachting dat de tarweexport van de VS met 17 procent afneemt ten opzichte van vorig seizoen.

Oekraïne en Rusland worden concurrerend

De zwakke koers van zowel de Oekraïense hryvnia als de Russische roebel maakt de export van Oekraïne en Rusland concurrerend ten opzichte van de VS en de EU. De Russische markt neemt vooralsnog een afwachtende houding aan omdat er medio september wellicht een aanpassing komt van het gecompliceerde exportbelastingsysteem bij de uitvoer van tarwe.

De prognose voor de totale maisoogst in de Europese Unie is naar beneden bijgesteld met 6,8 miljoen ton naar een driejarig dieptepunt van 60,1 miljoen ton mede door de hittegolf van afgelopen zomer. In vergelijking met vorig jaar een verlaging van 21 procent. Desondanks daalt prijs voor EU-mais. Op de Rotterdamse graanbeurs noteert mais deze week €2,50 lager op €168,50 per ton ten opzichte van vorige week, omdat er wereldwijd opnieuw heel veel mais wordt geproduceerd.

Prognose: graanprijzen onder druk.

 

Laatste reacties

 • farmerbn

  Op de franse site LFA spreken ze over geldgebrek bij olie-exporterende landen zodat de graanprijs zakt. Zelf denk ik dat er minder van dat soort landen zijn dan landen die olie kopen. Olie kopende landen hebben echter een groot geldvoordeel bij lage olie-prijzen dus is er genoeg budget voor graanaankoop. Graanhandelaren proberen alles om de prijs te doen dalen. Bij de huidige prijzen zijn graanboeren niet in voor verkoop dus hebben de graanhandelaren geen handel (en dus geen winst). Door prijsverlagingen proberen ze handel los te krijgen (beter nu verkopen dan straks als de prijs nog slechter is) zodat ze winst kunnen maken als ze wel handel hebben. In feite geven ze onze te goedkope tarwe weg om zelf marge te nemen. Cooperaties doen daar ook lekker aan mee dus zijn niet cooperatief meer (je best doen voor je leden).

 • info36

  Ik vindt het vreemd dat er geen enkele journalist is die gaat controleren of al die oogstprognoses wel kloppen die allerlei insanties uitkramen. Die organisaties zijn over het algemeen gebaat bij lage graanprijzen.
  Als ik bij mezelf kijk is door de droogte en hitte mijn gemiddelde opbrengst zeker 15% lager dan als het normaal weer was geweest. De opbrengst is niet slecht maar had anders stukken hoger geweest. Ik denk dat dat op veel plekken in de wereld is.

 • zon


  Tarwe in de opslag doen en hopen dat volgend jaar net voor de nieuwe oogst de prijzen stijgen.
  Die keus kun je maken.

 • piethermus1

  De deviezenpot van China zit toch aardig (over)vol. Ze kunnen wel 10 jaarproducties graan opkopen als ze zouden willen. Dus dat de prijs zakt vanwege vnl de inzakkende Chinese economische situatie dat kan natuurlijk, maar is dan toch vnl sentiment. In ieder geval kan China zo goedkoper graan inkopen.

 • farmerbn

  Akkerbouwers die alleen graan verbouwen hebben na één jaar weer geld nodig en kunnen dus niet altijd een half jaar wachten met verkopen.

 • piethermus1

  Bestaan die nog, akkerbouwers die alleen graan verbouwen, behalve in het Oldambt vroeger?

 • Almagro

  Ik heb elke week 20 ton tarwe en 40 ton mais en nog wat kleinere grondstoffen nodig. Ik heb belang bij een constante kwaliteit en een stabiele notering. Nou vroeg ik me af :kan ik hiervoor ook in NL direct bij de teler terecht en zijn hier ervaringen mee.

 • Almagro

  Aanvulling : ik heb geen mest over maar alles nodig voor verwerking.

 • el

  Zents ,kun je geen contract opmaken samen met de akkerbouwer?

 • Almagro

  4 el, wellicht wel maar ik wil eerst kijken of er een win win relatie kan ontstaan, ik bedoel wanneer teler en afnemer direct zaken doen en niet meer anoniem zijn heb je de beste garanties. Een vooraf bekende partij tarwe van Jantje of Pietje uit de polder in de stortput geeft mij meer zekerheid dan alle keurmerken van de handel voor een partij van waar ook ter wereld van de scherpste aanbieder. De teler heeft dan een vaste afnemer onder vaste condities. Een prijs zou je dan kunnen hangen aan een of andere poolprijs of zo. Er is dan een regelmatige afname en geldstroom met de minste risico's en er blijft onderweg in de keten geen geld liggen. Een contract is dan na verloop van tijd niet eens nodig.
  Verder weet ik niet hoe het bij de teler gaat, ik zit niet zo in de zaadjes. Meer in kippen en eieren.

 • breukers1

  In midden/centraal Europa gaat elke graanhandelaar er van uit dat ,zo gauw de (zeer matige) korrelmais binnen is, de prijzen vanaf december aantrekken

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.