Akkerbouw

Achtergrond

Graanmarkt rustig en toch nerveus

De graanprijzen zakten deze week op de termijnmarkten, na de stijging van vorige week. De schommelingen geven aan dat de graanmarkt nerveus reageert. Dat is niet verwonderlijk, gezien de graanbalans.

Volgens de International Grains Council (IGC) heeft de wereld een graanvoorraad die ongeveer twaalf weken verbruik kan overbruggen. In de EU is dat zelfs maar zeven weken. Dat is niet veel. Ter vergelijking: de wereldwijde suikervoorraad dekt bijna de helft van het jaarlijkse verbruik.

Grote gevolgen misoogst

Voor graan betekent het dat een misoogst ergens op de wereld direct grote gevolgen heeft voor de prijs. Daarom wordt nu al gekeken naar de droogte in Rusland, Oekraïne en de Southern Plains in de VS.

Daar wordt wintertarwe gezaaid of die is net aan het groeiseizoen begonnen. Door de droogte is de start niet geweldig en dat kan invloed hebben op de oogst volgend jaar. Maar er is regen voorspeld voor die landen en dat drukt de tarweprijs.

Egypte wil kwaliteitseisen tarwe aanscherpen

Wat in Europa meespeelt, is dat Egypte overweegt om de kwaliteitseisen voor tarwe aan te scherpen. Het staatsinkoopbureau Gasc hanteert nu voor Franse tarwe een eiwitgehalte van 11,5 procent. Tarwe uit de Zwarte Zee-landen moet 12 procent eiwit bevatten. Gasc overweegt om voor alle tarwe de eis te verhogen naar 12,5 procent eiwit. Dat betekent een concurrentienadeel voor Europese tarwe.

25 procent kleinere maisoogst

De maisoogst is begonnen in de EU. De Europese Commissie verwacht een maisoogst van 78 miljoen ton. Dat is 25 procent minder dan vorig jaar. Die kleine oogst is al verwerkt in de maisprijzen.

In Frankrijk vallen de hectareopbrengsten mee. Maar in Roemenië, Bulgarije en de Balkanlanden vallen ze juist tegen. Het lijkt erop dat de droogte de mais erger heeft beschadigd dan eerst werd gedacht.

Dat kan nog een positief effect hebben op de graanprijzen in Europa. Maar vooralsnog zijn de prijzen vrij stabiel, maar wel laag.

Prognose: graanmarkt is rustig.

Of registreer je om te kunnen reageren.