Akkerbouw

Achtergrond 2126 x bekeken

Goedkope suiker drukt bietenprijs

De Belgische bietentelersbond CBB klaagde deze week dat de Vlaamse akkerbouwers bieten telen onder de kostprijs. De Vlaamse telers krijgen al twee jaar de Europese minimumbietenprijs van €26,29 per ton bieten. De Vlaamse telers kunnen de borst nat maken. Als voor de oogsten van 2013 en 2014 slechts de EU-minimumprijs werd betaald, zal dat ook voor de nieuwe oogst zo zijn. De suikerprijs is namelijk sterk gedaald.

Het eerstaflopende termijncontract (oktober) sloot maandag op de termijnmarkt in Londen op $347,90 per ton witsuiker. Dat is $66 lager dan een jaar geleden. Dat is een daling van 16 procent. Volgens de Europese Commissie wordt suiker voor de voedingsmiddelensector in de EU nu verhandeld voor gemiddeld €414 per ton. Dat is 27 procent lager dan vorig jaar rond deze tijd. De goedkope suiker gaat onvermijdelijk gevolgen hebben voor de winstgevendheid van de suikerproducenten. Cosun voorspelde begin dit jaar voor de oogst van 2015 een bietenprijs van €35 tot €37. Dat is heel wat minder dan de Cosun-bietenprijzen van €50,18 voor oogst 2014 en €67,26 voor oogst 2013. Maar het is nog altijd beter dan wat de Vlamingen kunnen verwachten.

De lage suikerprijs heeft alles te maken met de grote productie en de enorme voorraden die zijn opgebouwd in de laatste seizoenen van overproductie. Optimistische analisten voorspellen dat de voorraden weer slinken in het nieuwe seizoen 2015/2016, dat 1 oktober begint. Maar de goedkope Braziliaanse reaal blijft ook op de prijzen drukken. Daar staat tegenover dat China door een slechte binnenlandse productie veel meer suiker moet importeren. Maar vooralsnog lijkt dat laatste onvoldoende om de suikerprijzen omhoog te duwen.

Prognose: suiker blijft goedkoop.

Of registreer je om te kunnen reageren.