Akkerbouw

Achtergrond 9 reacties

Wereldwijde graanproductie daalt met 1 procent

De wereldwijde graanproductie daalt met name door de tegenvallende Europese maisoogst. Ondanks dat zijn de graanvoorraden wereldwijd sinds 29 jaar niet zo groot geweest. Er ligt nu 447 miljoen ton in de silo’s.

De wereldwijde graanproductie valt dit seizoen 1 procent lager uit dan verwacht. Voornamelijk als gevolg van de verwachte lager uitvallende Europese maisoogst van seizoen 2015/2016. Daarbij blijft de Duitse tarweoogst achter ten opzichte van de verwachting. Boeren in Duitsland hebben dit jaar 26,38 miljoen ton tarwe geproduceerd. Deze daling van 1,41 miljoen ton is een veel kleinere daling dan analisten hadden verwacht. Duitsland is de een na grootste tarweproducent van de EU op Frankrijk na.

Wereldwijd toename

Daarentegen verwacht de International Grains Council (IGC) dat de tarweproductie wereldwijd met 10 miljoen ton toeneemt naar 720 miljoen ton ten opzichte van de vorige prognose. Dat komt vooral doordat er vermoedelijk veel tarwe wordt geoogst in Australië.

Op de termijnmarkten bereikte de tarweprijs een dieptepunt afgelopen vrijdag nadat in een Egyptische tender heel veel tarwe tegen bodemprijzen werd aangeboden vanuit de landen rond de Zwarte Zee. Egypte is de grootste tarwe-importeur in de wereld. Het land heeft een lading van de Oekraïense tarwe voor slechts $177,20 (€157,94) per ton, exclusief vracht, gekocht. Dit is de laagste prijs die in vele jaren is betaald voor tarwe.

Laagste stand sinds vijf jaar

De IGC publiceerde afgelopen donderdag een prijs-index voor tarwe op 167 punten (100 = prijs januari 2000). Ten opzichte van de voorgaande week staat de tarwe-index 2,9 procent lager. Dit is de laagste stand sinds ruim vijf jaar.

Ondanks de schade die de droogte in Europa heeft aangericht, neemt naar verwachting de wereldwijde productie van mais toe met 2 miljoen ton. Dit komt door gunstige vooruitzichten van het Amerikaanse gewas. De ongewone zomertemperaturen van eind juni tot begin augustus hebben een ongunstig effect op de maisopbrengsten van de grootste Europese maisproducerende landen. De prognose voor de totale maisoogst in de EU is naar beneden bijgesteld met 6,8 miljoen ton naar een driejarig dieptepunt van 60,1 miljoen ton. In vergelijking met vorig jaar een verlaging van 21 procent.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Weer zo'n bericht om de prijzen te laten zakken. Waarschijnlijk is de werkelijkheid anders maar het is logisch als je vraagt aan IGC wat ze denken over de graanmarkt. Vraag je voerleverancier of het voer goedkoper wordt en je krijgt een ander verhaal. Volgend jaar aan het eind van het oogst-jaar zal blijken dat er krapte is geweest. De boeren hebben dan al (onnodig en voor te lage prijzen) verkocht.

 • el

  Akkerbouwers kunnen het graan opslaan ,tot et meer vraag is en betere prijzen.

 • info36

  Men blijft net zo lang schrijven totdat er van de prijs niets over is. 

 • agro1

  voed de wereld en verhonger.

 • farmerbn

  Ik ,als klant van boerderij, zie liever grafieken waarbij de nul aan de vertikale zijde staat genoteerd; Nu lijkt het alsof de prijs bijna gedaald is tot nul maar dat is niet de werkelijkheid. Ik snap niet welk belang boerderij heeft met dit soort artikelen.

 • zon

  #2 heeft gelijk,als je verwacht dat de prijzen volgend jaar hoger zijn dan moet je het opslaan en dus nu niet verkopen.

 • agro1

  ik, als lezer, meen dat de grafiek correct is. de tijdlijn horizontaal en het prijsniveau op de vertcale as weergegeven. dit geeft een juist beeld van de prijsontwikkeling in de tijd. de prijs gaat op-en-neer en de tijd schrijdt voort in de richting, waarin wij gewend zijn te lezen. het prijsniveau in U$D/bu is duidelijk weergegeven, evenals de weeknummering op de horizontale as. indien voor beide schalen de 0 (nul) in het kruispunt der assen linksonder was weergegeven, zou dit een grafiek opleveren, welke zeer veel plaats zou innemen, danwel door het formaat een beetje onleesbaar zou worden, daarom een relevante uitsnede. tot zover de introductie in het grafiekmaken.

 • farmerbn

  Zoals de grafiek nu is gemaakt ,lijkt het alsof de prijs bijna naar het nulpunt is gezakt en dat is niet juist. Naast de vertikale lijn moet de prijs staan van nul tot 600 of bij de tweede grafiek 440. Dan zie je dat de prijs 10-15% is gezakt ipv in zijn geheel. Sensatie- journalistiek ten top.

 • agro1

  u heeft net duidelijk gemaakt, dat het nut van een relevante uitsnede u totaal ontgaat. men kan b veel verwijten en het meeste wellicht terecht, maar de layout van de grafieken is consistent en doorgaans accuraat. wat betreft uw opmerking, dat de prijs tot nabij het nulpunt gedaald is, daarin heeft u gelijk.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.