Akkerbouw

Achtergrond

Vaste stemming door weinig aanbod

De stemming op de aardappelmarkt is vast. Resultaten uit proefrooiingen wijzen op kleinere opbrengsten dan normaal. En zeker minder aardappelen dan vorig jaar. Er zijn op dit moment weinig transacties tussen verwerkers en telers. Maar wat er aan handel is, vindt plaats op een hoger prijsniveau dan de voorafgaande week.

In de afgelopen week stegen de prijzen van de vroege aardappelen in België met €2 tot €2,50 per 100 kilo. Belgapom noteerde vrijdag €2 hoger op €17 per 100 kilo. PCA/Fiwap had eerder al de notering met €2,50 omhoog gedaan naar €17,50 per 100 kilo. Vorig jaar lagen de prijzen aan het begin van het seizoen door de grote opbrengsten in de goot.

Veel stemming in de markt

Dat er nu veel stemming is in de markt is ook goed te merken aan de prijsontwikkeling op de aardappeltermijnmarkt. Eind juni schoot de prijs voor het aprilcontract zelf door de grens van €25 per 100 kilo. Daarna zakte de markt iets terug, maar mede door droog weer en tegenvallende opbrengsten in de proefrooiingen bleef de prijs hoog. Vorige week schommelde de prijs tussen de €22 en €23 per 100 kilo. Op vrijdag was de markt flauwer onder invloed van de regen die van donderdag op vrijdag viel. Dit deed de notering terugzakken tot net onder de €21 per 100 kilo.

Prognose: markt blijft vast


Of registreer je om te kunnen reageren.