Akkerbouw

Achtergrond 2497 x bekeken

Uienmarkt van vast naar vaster

De regen zorgt er in ieder geval voor dat er niet minder uien komen. Daarmee wordt door verschillende partijen in de uienmarkt bedoeld dat de neerslag van de afgelopen week ertoe kan bijdragen dat er toch wat meer kilo's van het land komen dan eerder gedacht.

Het heeft daarmee ook de prijzen in de afgelopen week wat onder druk gezet. Globaal genomen was er volop vraag op een niveau van 14 cent per kilo, terwijl aanbieders op 15 cent per kilo zaten.

Eén transactie van €16,50 per 100 kilo

De beurs in Emmeloord komt met grove partijen uien dan ook op een prijs van 14 tot 15 cent per kilo. Daarbij vermeldt de noteringscommissie dat er ook één transactie bekend is van €16,50 per 100 kilo. Eén transactie is weliswaar een van de gedane zaken maar is niet direct de markt, oordeelde de noteringscommissie. Hoewel de notering uiteindelijk onveranderd bleef, wordt de stemming omschreven als vast.

Uien voor Indonesië brengen iets meer op

Thijs de Jong uit Dronten meldt op Twitter dat hij woensdag 3,5 hectare uien heeft verkocht voor 16,5 cent uitgegroeid af land. Daarnaast zijn er ook berichten dat er voor uien die geschikt zijn voor afzet naar Indonesië iets meer wordt betaald. Voor levering in januari zijn zaken gedaan op 20 cent per kilo.

Oogst barst pas over twee tot drie weken los

Vooralsnog houdt de regen de rooiers uit het land. Zodra het weer het toelaat zullen de eerste beginnen met rooien, maar het duurt nog wel twee tot drie weken voordat de grote massa aan het oogsten is.

Duidelijk is wel dat de vraag naar uien de komende maanden groot zal zijn. Brazilië en inmiddels ook daar omringende landen zijn nadrukkelijk aan de markt. Senegal is per 4 september open voor Nederlandse uien en daar zullen ook veel uien naar toe gaan.

Veel vraag naar uien uit Verre Oosten

Ook in het Verre Oosten is er veel vraag na de misoogsten in Korea en Japan. China heeft de tekorten daar grotendeels aangevuld en dat heeft de prijzen in dat land ook flink doen stijgen. India heeft zelf een tekort en dat heeft ertoe geleid dat er al aanvragen liggen om Nederlandse uien naar India te brengen.

Prognose: stijgende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.