Akkerbouw

Achtergrond

Telersprijs aardappelen omlaag

De telersprijs van fritesgeschikte aardappelen is dalend, maar de mate waarin verschilt sterk. De termijnmarkt stabiliseerde zich vandaag, nadat in de afgelopen dagen veel terrein moest worden prijsgegeven.

Gunstigere groeiomstandigheden na de neerslag van afgelopen week hebben de aardappelprijzen flink in beweging gebracht. Op de termijnmarkt in Leipzig zakte de prijs van het aprilcontract in anderhalve week van €23 naar inmiddels zo'n €17 per 100 kilo. Op dit lagere niveau lijken vraag en aanbod elkaar weer enigszins te kunnen vinden.

De telersprijzen dalen minder sterk, al zijn de Belgische noteringen toch flink verlaagd. De PCA-notering van vroege aardappelen en Bintjes is met €3,75 gedaald naar €12,50 tot €15 per 100 kilo. Daarbij wordt opgemerkt dat er aan de onderkant van deze notering er vrijwel geen aanbod is, terwijl aan de bovenkant de vraag ontbreekt. In Nederland reageren de prijzen veel minder heftig. De beurs in Goes verlaagde zijn notering ook, maar daar gaat alleen aan de bovenkant van de notering €1 af. Daarmee komt de notering van fritesgeschikte zandaardappelen met €15 tot €16 per 100 kilo af land duidelijk hoger uit dan de Belgische prijzen.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.