Akkerbouw

Achtergrond 2324 x bekeken

Tarweprijs herstelt weer na fikse daling

De tarweoogst is van goede kwaliteit, tegen alle eerdere voorspellingen in. Door het goede weer van de afgelopen week hebben de boeren een goede oogstweek achter de rug.

Waar andere jaren de oogst soms drie weken in beslag neemt, is het dit jaar al bijna klaar in één week. Er staat nog ongeveer 5% op de akkers, dit betreft zomertarwe die nog amper rijp is. De verwachting is dat deze komende week geoogst zal gaan worden.

Tarweprijs: herstel na flink daling

In de afgelopen drie weken is de tarweprijs flink gedaald. Nu is er weer wat herstel. De beurzen in Goes en Middenmeer verhogen hun noteringen naar respectievelijk €162 en €165. Groningen noteert deze week €168 voor voertarwe. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noteert deze week voor EU-voertarwe €177 per ton. Dit is bijna €20 boven de prijs van vorig jaar, maar €5 per ton onder de prijs van seizoen 2013/2014 in week 33.

Meeste tarwe in EU

In de EU is de meeste tarwe geoogst. Met name West-Europa heeft een goede oogst. Frankrijk oogst zelfs een record aan tarwe, 39 miljoen ton. De Duitse oogst heeft wat vertraging opgelopen door regenval.

De afzet vanuit de Verenigde Staten wordt negatief beïnvloed door de teruglopende vraag vanuit China, als gevolg van een grotere eigen productie. Daarnaast ondervindt de export vanuit de VS ook hinder van de sterkere dollar, waardoor de Amerikaanse tarwe relatief duurder is geworden op de wereldmarkt. Nadat de tarwe-termijnmarkt van Chicago vorige week steeg met 2,2%, zet de ongunstige Chinese yuan op dinsdag weer de daling in.

Maisoogst valt tegen

De maisoogst in de EU zal dit jaar minimaal zijn. Met name Frankrijk brengt minder mais op de markt door droogte. De maisprijs steeg afgelopen week fors op de termijnmarkt van Parijs met 5,5%. Door de tegenvallende maisproductie, zal tarwe meer gebruikt zal gaan worden in veevoer. Het is nog te vroeg om in te schatten in hoeverre de mindere maisproductie de tarweprijs zal gaan laten stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.