Akkerbouw

Achtergrond

Stijgende bbq-index goed voor ijsbergsla

De prijsvorming van ijsbergsla was de afgelopen weken niet zo best. Deze week ziet het er echter wat beter uit met aantrekkende prijzen. De verwachting voor de komende weken is een rustige aanvoer en een stijgende vraag.

In de afgelopen weken lagen de prijzen van ijsbergsla klasse I-2 veelal op een niveau van 15 tot 20 cent per bol. Deze week is dat gestegen naar 30 tot 35 cent. Hoewel daar tijdens de vorige hittegolf geen sprake van was, lijkt het er nu toch op dat het zomerse weer voor meer vraag zorgt. Dat gekoppeld aan het feit dat die hittegolf nog steeds zijn sporen nalaat, verklaart dat de prijzen in een stijgende lijn zitten. Dit mede ook omdat in het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland de hitte voor nog grotere problemen heeft gezorgd. Voeg daar nog de verwachting voor de komende periode aan toe - een aanbod dat eerder minder dan meer zal worden - en de reden voor de optimistische stemming die er momenteel heerst onder telers van ijsbergsla, is duidelijk.

Niet nat, niet bruin

Ook telers die op contract telen merken een toenemende vraag. "Bij ons wordt gekeken naar de bbq-index", grapt een contractteler. "Dat betekent nu dus wel een toename van de afzet." En de prijs? "Laat ik het in termen van het weer verwoorden: als het regent worden wij niet nat en als de zon schijnt niet bruin."

Rand, schot en losse bollen

De nasleep van de hittegolf uit zich in rand, schot en lossere bollen. Er zijn wel verschillen in de mate van optreden. Sommige telers snijden meer losse, graterige bollen; bij andere telers zijn de bollen mooi op gewicht. Schotvorming valt over het algemeen erg mee, problemen met rand doen zich vaker voor. Zoals het zich laat aanzien zullen deze problemen met de oogst in latere plantingen verminderen. Het is nog afwachten wat het effect van de nieuwe hitteperiode voor de wat verdere toekomst zal zijn.

Tendens: hogere prijzen door minder aanbod en meer vraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.