Akkerbouw

Achtergrond 6 reacties

Oogst duwt tarweprijs omlaag

De tarweprijs blijft maar dalen. Er wordt volop geoogst in Europa. De hectareopbrengsten en de kwaliteit zijn over het algemeen goed.

Ook op de rest van het noordelijk halfrond verloopt de tarweoogst voorspoedig. De oogstgegevens uit de VS wijzen op meevallende opbrengsten. De beurzen in Goes en Middenmeer verlagen hun noteringen voor tarwe dan ook naar respectievelijk €161 en €160. Groningen noteert deze week voor het eerst met €165. Ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) verlaagt de notering naar €175 per ton voertarwe, Rotterdam geleverd. RVO noteerde begin juli nog €195. Dat is een prijsdaling van 10 procent in één maand. Maar de beurzen en RVO noteren wel een stuk hoger dan aan het begin van vorig seizoen. Tarwe brengt nu zo'n €11 tot €18 per ton meer op dan begin augustus 2014.

Geen goede vooruitzichten

De vooruitzichten zijn echter niet goed voor de tarweprijs, gezien de goede opbrengsten en kwaliteit. Ook al moeten de late percelen nog worden geoogst. Die tarwe had tijdens de korrelvulling veel last van de hittegolf. Dat drukt de hectareopbrengst. Een andere onzekere factor is in hoeverre de maisproductie in de EU daalt vanwege de hitte. De vraag is of Oekraïne een eventueel maistekort in de EU kan aanvuillen. Ook de mais in Oekraïne zucht onder hitte. Een tekort aan mais in de EU, heeft een prijsopdrijvend effect op de tarweprijs.

Een andere gunstige factor voor de tarweprijs is de koersdaling van de euro. Dat maakt Europese tarwe goedkoper op de wereldmarkt, omdat graan wordt afgerekend in dollars. Egypte, de grootste tarwe-importeur in de wereld, schrijft een nieuwe aankooptender uit. Als Egypte weer eens tarwe koopt in de EU, beperkt dat de druk op de tarweprijs.

Prognose: tarweprijs staat onder druk.

Laatste reacties

 • info36

  Zijn de opbrengsten zo goed dan? Is alles al bekend? Volgens mij valt het allemaal wel mee.

 • masmas

  tarweopbrengst bij mij 11500 kg per ha, ondanks muizenschade. Dus zeer goed dit jaar

 • bert bert

  mas kan het niet beter.
  Dadelijk komen nog beter opbrengsten 
  En dan is dat weer de aanleiding voor lagere prijzen 
  En wat heb je dan over
  Een boer is toch tevreden als er veel kilos kan produceren ,
  Maar denk dan is de prijs dubbel ---

 • koestal

  Krachtvoer zakt nog niet in prijs

 • zon

  Nette opbrengst #2,ik kom lager uit maar met 10 ton ook prima.

 • boeren

  Hier in bretagne met gerst 8600kg per ha viel mij mee.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.