Akkerbouw

Achtergrond 4088 x bekeken 5 reacties

Graanprijzen zakken verder

Tarwe en mais werden vorige week opnieuw goedkoper op de wereldmarkt. De IGC-prijsindex voor tarwe staat op het laagste niveau in vijf jaar.

De International Grains Council (IGC) trekt zich in de nieuwe graanprognose niets aan van het droge weer in de EU en Canada. De IGC gaat voor dit seizoen uit van een graanoogst van 1.970 miljoen ton. Dat is 4 miljoen ton meer dan in de juniprognose.

Graanvoorraad 7 miljoen ton groter

Het graanverbruik schat de raad nu 3 miljoen ton lager in. Daardoor eindigt de wereld dit seizoen 2015/2016 met een graanvoorraad van 435 miljoen ton, 7 miljoen ton meer dan in de vorige prognose. Als de prognose van de IGC uitkomt, is het de derde grootste graanoogst ooit in de wereld, na die van de twee voorgaande seizoenen.

Goede vooruitzichten oogst China en VS

De IGC voorziet lagere graanoogsten in de EU en Canada. Maar dat wordt meer dan gecompenseerd door goede oogstvooruitzichten in China en de VS. Ook het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) publiceerde twee weken geleden een Wasde-prognose, die een grote beschikbaarheid van graan voorspelt.

Regen in droge graangebieden

Het weer is ook duidelijk verbeterd de laatste weken. Het is gaan regenen in de droge gebieden in de VS, Canada, Australië en de EU. Analisten verwachten wel een lager dan verwachte maisproductie in de EU. Maar voor de rest heeft de wereld voor het derde seizoen op rij veel graan beschikbaar.

Prijsindex IGC voor tarwe daalt opnieuw

De positieve vooruitzichten duwen de graanprijzen verder omlaag. De prijsindex van de International Grains Council voor tarwe daalt voor de vierde achtereenvolgende week. De raad berekent iedere dag een prijsindex voor tarwe en mais gebaseerd op noteringen verspreid over de wereld. De tarwe-index van vrijdag staat op 173 punten (100 = prijs januari 2000). Dat is de laagste index sinds 6 juli 2010. Vorige week zakte de tarwe-index 3,9 procent. In vier weken is tarwe op de wereldmarkt 14 procent goedkoper geworden.

Tarweprijs op termijnmarkten daalt

Ook op de termijnmarkten daalt de tarweprijs. Het tarwecontract voor levering in september zakte in Chicago vrijdag onder de $5 per bushel (€168 per ton). In Parijs kwam het septembercontract voor tarwe maandag tijdens de handelsdag onder de €180.

Laatste reacties

 • chila


  Stond er vorige week niet in de boerderij dat de stijgende wereldconsumptie een stevige bodem in de markt legde ???

 • agratax2

  Wereld tarwe voorraad stijgt op kosten van de boer. De wereld bevolking ziet de voedselzekerheid stijgen en ze hoeven er niets voor te investeren. De boer verlaagd eenvoudig zijn verkoopprijs, omdat ieder (politieke) leider vindt dat deze voedselzekerheid de verantwoording van de mondiale landbouw is. Het ergste is dat onze boeren leiders hier net zo over denken. 

 • piethermus1

  Eens met Agratax. De (niet-graantelende) burger (zeker die enige welvaart en welstand hebben) gedraagt zich als een onderkruiper, een free-rider en verschuilt zich te makkelijk achter haar eigen luiheid en ledigheid. Graan? Voedselzekerheid?  Klimaat? Na ons de zondvloed!

 • maiskolf

  Ik merk er niet veel Van in mijn brokkie!

 • pietvandewalle

  Deze beste oplossing voor alle crisissen in de landbouw : graan boven de 20 €.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.