Akkerbouw

Achtergrond 3346 x bekeken

Graanprijzen blijven stabiel

We dronken een glas, deden een plas en uiteindelijk bleef alles zoals het was. Dat is in het kort het beeld op de graanmarkt.

De tarweprijzen lieten begin vorige week een flinke opleving zien. De publicatie van een nieuwe rapportage van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) over de stand van zaken op de graanmarkt en de devaluatie van de Chinese munt yuan zorgden daarna opnieuw voor een prijsval. Daarna herstelde de prijsvorming zich, zodat de week uiteindelijk eindigde weinig verandering ten opzichte van de voorafgaande week.

Hogere inschatting opbrengst mais en sojabonen

De uitkomst van de USDA-rapportage had woensdag 12 augustus wel een verrassing voor de graanhandel. In tegenstelling tot de verwachtingen vanuit de markt werden de Amerikaanse opbrengsten van mais en sojabonen hoger ingeschat.

De termijnmarkt in Chicago noteerde hierdoor voor het decembercontract op woensdag 5 procent lager ten opzichte van de voorgaande dag.

Stabiele IGC-index tarwe en mais

Desondanks is het vrij rustig in de graanmarkt. De tarwe- en maisprijsindex van de International Grains Council (IGC) blijft stabiel vergeleken met een week geleden. Vrijdag 7 augustus stond de tarweprijs-index op 174 punten (100 = prijs januari 2000), afgelopen vrijdag eindigde de prijsindex op 173 punten.

Tarweprijzen termijnmarkt Parijs op niveau

De dagprijzen van de Parijse termijnmarkt zijn nog redelijk op niveau. Voor tarwe is de prijs €176 per ton op vrijdag 14 augustus, nog ruim €5 per ton boven de prijs van vorig jaar. De hittegolf is ten einde en de recente regenval zorgt ervoor dat de maisprijs niet verder stijgt.

Rusland overweegt herziening exportheffing tarwe

De export van tarwe uit Rusland loopt 60 procent achter ten opzichte van vorig jaar. Na een moeizame oogst in juli door het slechte weer verloopt de oogst in augustus op normaal niveau. Het land overweegt om de recent ingestelde exportheffingen te herzien of zelfs weer af te schaffen, dit onder druk van onder andere de grote handelshuizen. Mocht hieraan gehoor worden gegeven, dan zullen de internationale graanprijzen verder onder druk komen te staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.