Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Goed weer VS drukt prijs oliezaden

De prijs van oliezaden staat onder druk. Dat komt vooral doordat het weer is verbeterd in de VS en Canada.

In de VS scoren de sojabonen betere gewascondities. Dat geldt ook voor de koolzaadvelden in Canada. Dat drukt de soja- en koolzaadprijzen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. In Winnipeg sloot het novembercontract voor koolzaad vrijdag op 502 Canadese dollar (€349) per ton (de termijnmarkt was maandag gesloten). Het contract werd in juli $34 of bijna 7 procent goedkoper.

Last van droogte in Canada

Toch ligt de koolzaadprijs in Canada nog altijd ruim $60 boven het niveau van vorig jaar begin augustus. Canada had in mei en juni last van droogte. Dat tempert de verwachtingen voor de oogst. Ook de EU haalt minder koolzaad van de akkers. De Europese Commissie verwacht een koolzaadoogst van 20,7 miljoen ton. Dat is 15 procent minder dan vorig jaar. Dat is te zien aan de koolzaadnoteringen op de termijnmarkt in Parijs. Het novembercontract sloot maandag op €376,50. Dat is ruim €40 hoger dan vorig jaar.

Sojabonen goedkoop

Toch duwt de tegenvallende productie de koolzaadprijs niet tot in de wolken. Sojabonen, palmolie en aardolie zijn goedkoop. Dat drukt de prijzen van alle oliezaden. Het novembercontract voor sojabonen sloot maandag op de termijnmarkt in Chicago op 9,35 Amerikaanse dollar per bushel (€314 per ton). Het is de laagste notering in anderhalve maand. De prijsindex voor sojabonen van de International Grains Council staat nu op 191 punten. Dat is 56 punten lager dan begin augustus vorig jaar. Dat komt niet alleen doordat de sojabonen goed groeien in de VS. De prijsdruk ontstaat ook doordat de akkerbouwers in Brazilië een recordareaal sojabonen zaaien. Bovendien hapert de economie in China. Als dat land minder grondstoffen nodig heeft, is prijsdruk onvermijdelijk.

Prognose: sojabonen blijven goedkoop.

Eén reactie

  • farmerbn

    Dus schroot ook goedkoop.

Of registreer je om te kunnen reageren.