Akkerbouw

Achtergrond

Dure bloemkool na hitte in juli

Bloemkool snijden is sinds deze week weer leuk, mits er wat te snijden valt en de prijs niet in een seizoenscontract is dichtgetimmerd.

Sinds begin deze week doen de zessen (ruim) meer dan €1 per stuk. Zo ook de maat '8 stuks in een bak'. Dan moet er dus wel oogstrijpe kool voorhanden zijn. Oorzaak van de huidige dip is de hittegolf van begin juli, uitmondend in uitstel van de bloemaanleg en in minder rijpe bloemkool sinds eind vorige week.

Prettig contrast met magere prijsvorming

De prijsopleving betekent een prettige contrast met de zeer matige prijsvorming in de afgelopen tien weken. "Alleen de potbloemkool in het voorjaar realiseerde een soortgelijk niveau", reageert teler Theo Vlaar in Andijk. "De tussenliggende periode is bepaald niet om nog met genoegen aan terug te denken." Volgens Vlaar betekent de huidige krappe aanvoer in feite ook een correctie op het oogstschema. "Vorige week liepen we daarop voor, nu lopen we dat weer in."

Productie in de pas met het oogstschema

De komende weken zal, bij normaal groeizaam weer, de productie in de pas gaan lopen het oogstschema, zo wordt verwacht. Gunstig daarbij is dat september traditioneel een goede maand is voor bloemkool, met goede binnenlandse en buitenlandse vraag. De vakantieperiode loopt af, en voor supermarktacties is bloemkool dan een mooi product. Vlaar verwacht daarom dat de prijsvorming weliswaar niet zo extreem, maar wel bovengemiddeld zal blijven.

Droge omstandigheden

Vlaar wijst verder op de extreem droge en hete omstandigheden waarmee met name Polen deze zomer te maken heeft. "Echt extreem, dat drukt de productie van alle koolgewassen. Afgelopen week was het er ook nog 35 graden, dan weet je nu al dat die plantingen over 30, 35 dagen te maken krijgen met uitstel van de bloemaanleg, gevolgd door een tijdelijke druk op de productie aldaar. Dat geldt in mindere mate ook voor Duitsland."

Prognose: aanhoudend mooie prijsvorming.

Of registreer je om te kunnen reageren.