Akkerbouw

Achtergrond 4541 x bekeken 1 reactie

Droogte blijft factor voor aardappelen

Augustus doet de verwachte aardappelopbrengsten nog weinig goeds. Het bleef droog in de belangrijkste teeltgebieden Zeeland en Flevoland.

De aardappelen hadden afgelopen week weer veel last van het warme, droge weer. De achterstand ten opzichte van 2014 werd groter. De regen die er was, viel vooral in het oosten van Nederland. In de belangrijkste teeltgebieden - Zeeland en Flevoland - bleef het vrijwel droog.

20 tot 25 procent lagere opbrengst

Marktpartijen schatten de opbrengsten nu ruwweg 20 tot 25 lager in dan vorig jaar. Een paar weken geleden gingen ze nog uit van 10 tot 15 procent opbrengstverlies. Dat beeld paste ook bij recente proefrooiingen van PCA in België. Daar werden gemiddeld zelfs bijna 30 procent lagere opbrengsten genoteerd. Het kleine aanbod is ook terug te zien in de PCA-notering van vroege aardappelen. In week 32 was dit €15 per 100 kilo. In dezelfde week in 2014 was dit slechts €2. Dan de kwaliteit van de aardappelen. Die is goed. De slijtage neemt echter steeds meer toe.

Impuls EEX-termijnmarkt

De droogte gaf ook een impuls aan de aardappelnotering op de Duitse EEX-termijnmarkt in Leipzig. Begin vorige week was die notering nog €21,30 per 100 kilo (afrekenprijs termijncontract april 2016). Maar aan het eind van de week was dit al opgelopen tot rond de €23. Een groot contrast met vorig jaar. Toen kwam de aardappelnotering op dezelfde dag uit op €14 per 100 kilo.

prognose: lichte prijsstijging termijnmarkt

 

Meer informatie over de prijzen van aardappelen vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Bintje Belgapom
Termijnmarkt Frankfurt april 2016
Termijnmarkt Frankfurt april 2017

Eén reactie

  • Tiny1946

    Deze prijzen zijn normaal de prijzen van oogst 2014 daar kunnen we geen aardappel voor telen die prijzen waren ver onder de kostprijs. En de verwerkers maar lachen hun uitlating was och die stomme boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.