Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelprijs trekt aan

De prijs voor vroeg gerooide aardappelen trekt op dit moment aan. Er is weinig aanbod, terwijl de vraag wat toeneemt. De PCA/Fiwap-notering voor vroege aardappelen stijgt deze week met €2,50 naar €17,50 per 100 kilo.

De stemming in de markt is vast. Er komen op zich maar weinig zaken tot stand. Dat komt vooral omdat er sprake is van een beperkt aanbod. Telers zijn afwachtend omdat zij ook zien dat de hectare-opbrengsten tegenvallen. Telers die aardappelen te verkopen hebben, mikken op verder stijgende prijzen. PCA/Fiwap merkt daarbij op dat de vraag naar aardappelen voor export toeneemt.

Kooplust trekt aan

De bekendmaking van een hogere aardappelnotering in België was dinsdagmiddag voer voor de aardappeltermijnmarkt in Leipzig. Eerder op de dag was de stemming op de termijnmarkt een beetje flauw en daardoor zakte de prijs wat. Nadat de notering bekend werd trok de kooplust weer aan en dat zorgde direct ook voor een opleving in de prijzen. Aan het eind van de middag steeg de notering voor het aprilcontract naar €23,40 per 100 kilo. In totaal werden 233 contracten van 25 ton verhandeld. Daarmee was het handelsvolume groter dan maandag.

Het verdere verloop van de aardappelprijs zal voor een belangrijk deel bepaald worden door de weersomstandigheden.

Prognose: weermarkt maakt prijsverloop onzeker.


Of registreer je om te kunnen reageren.