Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Weersomslag drukt graanprijzen wereldwijd

Het was een treurige week voor de graantelers wereldwijd. Tarwe en mais werden een stuk goedkoper vanwege de weersomslag.

In mei en juni werd het droog en heet in grote delen van de VS, de EU, Australië, Canada en rond de Zwarte Zee. In de Midwest in de VS viel juist te veel neerslag. Het weer is compleet omgeslagen. Overal waar het droog was valt regen. En het is droog geworden in de Midwest.

Prijzen dalen

De weersomslag heeft zijn weerslag op de graanprijzen. Het septembercontract voor tarwe op de termijnmarkt in Chicago ging het hardst onderuit met een prijsdaling van 7,7 procent over de hele week. In Parijs zakte het septembercontract 3,6 procent. Mais verloor in Chicago vorige week 6,6 procent. In Parijs daalde het maiscontract voor november 6,3 procent. In Parijs staan de tarwe- en maisprijzen weer op hetzelfde niveau als eind juni. Ook de prijsindexen van de International Grains Council (IGC), een afspiegeling van de wereldmarkt, daalden vorige week. De tarwe-index zakte 3,2 procent en die voor mais ging 5,1 procent onderuit. Daarnaast hapert de economie in China. Het land importeert veel grondstoffen. De dure dollar drukt extra op de graanprijzen in de VS.

Oogstprognose

De graanprijzen in de EU krijgen nog wat steun van de oogstprognoses. Door droogte gaat de EU minder mais oogsten. En de goedkope euro stimuleert de export van tarwe en gerst. De EU exporteerde van 1 juli tot en met 21 juli bijna 1,3 miljoen ton tarwe. Vorig seizoen bedroeg de tarwe-export in dezelfde periode 763.378 ton. Daarmee ligt de export al voor op die van vorig seizoen, waarin de export een record bereikte van ruim 31 miljoen ton. Ook Europese gerst is gewild. Brussel gaf afgelopen week zelfs meer exportcertificaten af voor gerst dan voor tarwe. Dat is uitzonderlijk. Gemiddeld is de export van tarwe drie tot vier keer zo groot als die van gerst. Maar de oogstprognoses en de goede export zijn op dit moment ook het enige positieve voor de Europese graantelers.

Eén reactie

  • info36

    Inderdaad, nu er weer regen valt groeit de tarwe weer hard.

Of registreer je om te kunnen reageren.