Akkerbouw

Achtergrond 1 reactielaatste update:27 jul 2015

Termijnmarkt anticipeert op regen

De droogte zette vorige week verder door maar toch daalden de aardappelnoteringen. De handel zette in op regen.

De aardappelen leken deze week een vreemde koers te varen. Ondanks de aanhoudende droogte - die de verwachte opbrengsten verder drukte - ging de notering op de Duitse EEX-termijnmarkt in Leipzig (afrekenprijs termijncontract april 2016) juist omlaag. Aardappelen zakten tussen 16 en 20 juli al €3,50 in prijs: €19,30 per 100 kilo. In de dagen erna ging er nog eens €1,60 van die prijs af. Pas vandaag was er een opleving; een tegenreactie. De aardappelnotering steeg tot €19 per 100 kilo (notering 15.00 uur). Dat was nog €5 meer dan in dezelfde periode in 2014. De lagere prijzen in week 30 stonden in schril contrast met de weersomstandigheden van die week. De oorzaak lag verder vooruit. Handelaren op de termijnmarkt anticipeerden op de voorspelde regen voor het volgende weekend en de week erop.

Meer achterstand

Het sentiment op de termijnmarkt ten spijt, liepen de aardappelen door de droogte vorige week eerder meer dan minder achterstand op. Dat geldt vooral voor het zuiden van Nederland, waar de droogte het meest speelt. De vroege piepers geven al veel minder kilo's. Gemiddeld komt er in vergelijking met het vijfjarig gemiddelde wel 10 tot 20 procent minder van het land af. En vergeleken met vorig jaar is dat verschil nog groter. Ook de mid-vroege aardappelen koersen op minder opbrengst. Voor de bewaaroogst is het nog lastiger te voorspellen. Daarvoor is het afwachten hoe groeizaam de maand augustus is. Maar de proefrooiingen zijn alvast niet goed. Een topaardappeloogst is zeker buiten bereik.

Prognose: stabiel.

 

Eén reactie

  • Penkie Menki

    Gaat naar de 10 ct. Linker schouder, kop, rechter s houder. Nu even een opleving en dan naar de 10 eurovent. Puur technische analyse.

Of registreer je om te kunnen reageren.