Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Telers ijsbergsla wachten weekendhitte met zorg af

Het huidige weer kan een stevige deuk slaan in de beschikbaarheid van ijsbergsla, wordt geopperd. Diverse telers geven aan hun hart vast te houden voor de gevolgen van het huidige weer op het gewas, en vooral voor de warmte die voor het komende weekend in heel Europa wordt voorspeld. "De prijs zal volgende week gaan aantrekken", veronderstellen sommigen, "maar dan moet je wel product hebben."

Zoals het ook heel wel mogelijk is dat het huidige weertype ook over twee, drie weken uitmondt in een afnemende beschikbaarheid en kwaliteit van het product: door temperatuurgerelateerde problemen als schot en rand, en door de groeivertraging die de komende periode verwacht mag worden. De weken rond de langste dag zijn het meest groeizaam, daarna loopt de groeiduur weer op. Minder aanbod geeft ten opzichte van de huidige situatie wat meer stabiliteit in de markt, aldus een insider, maar of zich dat ook vertaalt in een betere prijsvorming is nog helemaal niet zeker. Hij verwijst in dit verband naar de huidige marktsituatie: de weersomstandigheden zijn gunstig voor de vraag naar bladgewassen, maar dat heeft, althans tot nu toe, niet geleid tot een prijsopleving: de klok laat het afweten en (zich daaraan spiegelend?) ook afnemers op contract. "Leveren op contract maakt voor de prijsvorming niet uit", bevestigt de eerder aangehaalde teler, "zonder contract ben je overgeleverd aan de export. Maar of het iets uitmaakt? Ik ben nu bezig met het invullen van een actie, voor een prijs die was afgestemd op die van drie weken geleden. Dat kost geld."

Prognose: onzeker

Eén reactie

  • koestal

    Het weer is nog baas,daar kun je weinig aan veranderen,dan zet je de sla in een kas,kun je de temperatuur zelf regelen

Of registreer je om te kunnen reageren.