Akkerbouw

Achtergrond 2744 x bekeken

Tarweprijs daalt na forse stijging

De graannoteringen op de termijnmarkten in Parijs en Chicago doen een stap terug. Dat is niet verwonderlijk. De weersinvloeden zijn verwerkt in de prijzen. En na forse prijsstijgingen zie je altijd dat speculanten hun winst nemen.

Daarnaast speelt het rumoer op de financiële markten een rol. De beurskoersen in Shanghai dalen door zorgen over de Chinese economie. China is verreweg de grootste importeur van agrarische grondstoffen. Een trager draaiende economie heeft minder grondstoffen nodig.

De tarweprijzen dalen ook doordat de oogst in de VS vlot verloopt, ondanks de regen. En de regen heeft de tarwe op het land minder aangetast dan gevreesd. Het Franse landbouwministerie meldt dat Frankrijk veel tarwe gaat oogsten. Het wordt de één na grootste tarweoogst in ruim twintig jaar.

Een andere factor op de graanmarkt is de Griekse rebellie tegen de wil van Brussel. Het drukt de eurokoers. Dat is gunstig voor de graanexport. Zo kocht Algerije gisteren 725.000 ton maaltarwe in de EU voor levering in september, en niet in Rusland. Importeurs zijn terughoudend om graan te kopen in Rusland. De Russische exportheffing op tarwe is gekoppeld aan de koers van de roebel. Als die daalt, gaat de heffing omhoog. Aangezien tarwe in dollars wordt verhandeld, is de heffing een onvoorspelbaar risico voor de handel. De EU profiteert daar van. De Algerijnse tender is een mooi begin van het nieuwe graanseizoen voor de Europese graansector.

Prognose: graanmarkt is vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.