Akkerbouw

Achtergrond 2343 x bekeken

Suikerprijs zwaar onder druk

Het ziet er niet goed uit voor de suikerprijs de komende jaren. En dat heeft gevolgen voor de bietenprijs.

Cosun voorspelde begin dit jaar dat de bietenprijs voor oogst 2015 zakt richting €35 tot €37 per ton, want er is al veel suiker verkocht tegen een lagere prijs dan vorig seizoen. Dat is een zure appel voor de bietentelers, die voor de oogst van 2014 nog ruim €50 kregen en het jaar daarvoor zelfs ruim €67.

Sombere voorspelling niet te optimistisch?

Het is de vraag of de sombere voorspelling van Cosun nog niet te optimistisch is. De suikerprijs op de wereldmarkt zakte half juni naar het laagste peil in zes jaar. Er is wel iets bijgekomen, omdat de bieten in Europa en delen van Rusland last hadden van een tekort aan water. De termijnmarkt in Londen noteert voor het eerstaflopende termijncontract (augustus) iets meer dan $375 per ton witsuiker. Dat is weliswaar $30 meer dan half juni, maar nog altijd $90 lager dan vorig jaar in juli.

Slechte vooruitzichten vanwege suikeroverschot

En de vooruitzichten zijn niet goed voor de suikerprijs, constateren diverse analisten. Volgens de Rabobank produceert de wereld in het nieuwe seizoen 2015/2016 minder suiker dan het verbruikt. Maar dit seizoen eindigt opnieuw met een overschot aan suiker door hogere producties in India en Thailand dan verwacht. Dit wordt het vijfde achtereenvolgende seizoen dat de wereld meer suiker produceert dan het nodig heeft. Daardoor groeien de eindvoorraden naar recordhoogte. Zolang die niet zijn geslonken blijft de druk op de suikerprijs.

Prognose: suiker blijft goedkoop.

Of registreer je om te kunnen reageren.