Akkerbouw

Achtergrond

Regen drukt graanprijzen omlaag

De termijnmarkt in Chicago zet deze week de toon op de graanmarkt.

Het is gaan regenen in de droge gebieden in de VS, Canada en de EU. Daar komt bij dat de Amerikaanse tarwe export dit seizoen 24 procent achter ligt op die van vorig seizoen door de dure dollar. En vorig seizoen verkocht de VS al 27 procent minder tarwe aan buitenlandse afnemers dan het seizoen daar voor.

De stemming op de termijnmarkt in Chicago drukt ook op die in Parijs. Ten opzichte van vrijdag noteert het septembercontract voor tarwe €5,50 lager. Het novembercontract voor mais noteert ook €5,50 lager dan vrijdag. Toch is het de vraag of Parijs zich niet te veel laat leiden door Chicago.

Prognose hectareopbrengsten

Het agronomisch bureau Mars van de Europese Commissie publiceerde maandag een prognose over de hectareopbrengsten, gebaseerd op weerberichten en satellietbeelden. Die van tarwe en gerst zitten volgens Mars boven het vijfjaarlijks gemiddelde. Maar mais zit daar zo ver onder, dat de hectareopbrengst van alle graan in de EU 9 procent onder dat van vorig jaar zit en 0,4 procent onder het gemiddelde. De EU moet straks veel mais kopen in Oekraïne. Maar dat land heeft leveringsafspraken met China. Bovendien had Oekraïne ook last van een hittegolf. Dat drukt ook daar de maisproductie. Dat werkt prijsverhogend voor mais en daarmee ook voor tarwe in de EU. Het effect is nog niet zichtbaar. Maar hoe dichter de maisoogst in Europa nadert, des te merkbaarder dat gaat worden.

Prognose: graanprijzen staan onder druk


Of registreer je om te kunnen reageren.