Akkerbouw

Achtergrond

Preimarkt in rustig vaarwater

Sinds de start van de aanvoer van zomerprei verloopt het preiseizoen redelijk goed.

De markt lijkt in rustig vaarwater te verkeren. Door de droogte is de aanvoer wat lager en er is dit seizoen ook minder prei geplant. Dat in combinatie met een redelijk goede vraag leidt ertoe dat de prijzen vrij stabiel zijn gebleven.

Op ZON fruit & vegetables was de prijs voor de sortering lang wit I afgelopen maandag 66 cent per kilo om vervolgens te stijgen naar 78 cent en geleidelijk weer te dalen via 69 cent naar 59 cent vandaag. Vorige week varieerde de prijs tussen 42 en 57 cent en de week daarvoor tussen 35 en 52 cent. Vanaf 1 juli tot en met 23 juli komt de prijs gemiddeld uit op 51 cent.

Stabiele prijsvorming

Volgens een Limburgse preiteler is de kwaliteit van de huidige prei goed. Wel moeten sommige percelen gerooid worden in verband met opkomend schot. Om de kwaliteit op peil te houden is alertheid op trips en roest noodzakelijk.

Hij stelt ook vast dat er door de regelmatig dramatische prijsvorming in voorgaande jaren dit seizoen minder prei is geplant. Dat geldt zeker voor de rooiperiode augustus/september. Daarom verwacht (en hoopt) hij dat de prijsvorming stabiel zal blijven.

Lagere aanvoer Veiling REO

Op Veiling REO is de aanvoer van prei wat lager dan gebruikelijk, omdat de producties momenteel op een wat lager niveau zitten. Dat komt vooral door de droogte. "Ondanks dat telers beregenen is het niet echt groeizaam weer geweest. Een bui van nature heeft veel meer effect", verklaart de woordvoerder van REO de iets lagere aanvoer. Het prijsniveau voor losse prei van Flandria kwaliteit ligt momenteel tussen 60 en 70 cent per kilo. Mooie prijzen dus en dat is ook de reden dat menig teler zijn prei die nog aan de lichte kant is toch al aan het rooien is. Daardoor ziet het er naar uit dat er aan de aanvoerkant voorlopig niet zoveel zal veranderen.

Tendens: constante aanvoer en prijsvorming

Of registreer je om te kunnen reageren.