Akkerbouw

Achtergrond 1467 x bekeken

Overaanbod drukt suikerprijs

Suiker is spotgoedkoop. Het oktobercontract sloot maandag op de termijnmarkt in Londen op $349,10. Precies een jaar eerder werd het contract voor levering in oktober 2015 nog verhandeld voor $502,40. Dat is een prijsdaling van 31 procent in een jaar.

En de vooruitzichten voor dit seizoen 2015/2016 zijn slecht. Volgens de Rabobank Agri Commodity Markets Research produceert de wereld dit seizoen weliswaar 3,4 miljoen ton suiker minder dan het verbruikt, maar de gigantische voorraad van 71 miljoen ton op een verbruik van ongeveer 175 miljoen ton, blijft de prijs drukken.

Importbeperkingen

Daarnaast hebben grote importerende landen als China en Indonesië importbeperkingen ingesteld om de eigen suikerproductie te stimuleren. En Brazilië is volop suikerriet aan het oogsten. Oogst geeft prijsdruk. Daar komt nog bij dat de Braziliaanse real in waarde daalt ten opzichte van de dollar. Daardoor biedt Brazilië suiker goedkoop aan op de wereldmarkt, waar de zoetstof in dollars wordt verhandeld. Ook verbetert het weer in India, de tweede suikerproducent in de wereld na Brazilië.

Regen in Brazilië

Het enige prijsopdrijvende effect is dat de regen in Brazilië de oogst van suikerriet vertraagt. En Brazilië zet minder riet om in ethanol, vanwege de lage olieprijs. De Braziliaanse brancheorganisatie Unica stelt dat 40 procent van het riet wordt verwerkt tot suiker. Dat was niet zo laag in zeven jaar. Maar deze effecten zijn volstrekt onvoldoende om de prijsdruk te compenseren.

Prognose: suikerprijs staat onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.