Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Oogst en USDA drukken tarweprijs

De tarweprijs stond vorige week eventjes boven het niveau van een jaar geleden. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noteerde vorige week €199 per ton voertarwe (vorig seizoen zelfde week €195,50). Maar deze week zakt de tarweprijs naar €189. Dat is weer onder het niveau van vorig jaar (€194,50).

De tarweoogst komt op gang in de EU. Het grote aanbod drukt de prijzen. Bovendien vallen de hectareopbrengsten in Frankrijk mee, ondanks de droogte. Ook het Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) drukt de tarweprijzen. Het USDA verlaagt het verbruik ten opzichte van de juniprognose met maar liefst 5 miljoen ton naar 714 miljoen ton. Het USDA verhoogt de beginvoorraad met 12 miljoen ton naar 212 miljoen ton, omdat vorig seizoen veel minder tarwe is verbruikt vanwege de goedkope mais. Met als gevolg dat de eindvoorraad tarwe 17 miljoen ton hoger uitvalt dan in de juniprognose en uitkomt op een record van 220 miljoen ton. Zo'n berg tarwe duwt prijzen omlaag.

Zware correctie

Je kunt je afvragen of zo'n zware correctie op zijn plaats is. Zaten de USDA-analisten er vorige maand zo ver naast? Feit blijft dat de VS als grootexporteur een enorme invloed heeft op het sentiment in de markt. Daar heeft de tarweprijs last van. De RVO verlaagt de tarweprijs dan ook met €10.

Gerstprijzen

De RVO-gerstprijs daalt slechts €3 naar €171 per ton. De EU exporteert enorm veel gerst, dankzij de goedkope euro. Bovendien oogst Canada minder gerst door droogte.

Prognose: tarweprijs onder druk.

Laatste reacties

  • zon

    Zware correctie zeggen ze,maar je kunt je misschien ook afvragen of de prijs de laatste tijd niet kunstmatig te hoog gehouden is.

  • info36

    Kunstmatig te laag is beter geformuleerd

  • agro1


    ja, er zijn leugens, grote leugens en statistieken. zo zie je maar weer: voed de wereld en verhonger.

Of registreer je om te kunnen reageren.