Akkerbouw

Achtergrond 1912 x bekeken 1 reactie

Lagere opbrengsten plantuien

Plantuien worden in kleine volumes geëxporteerd. Europese landen redden zich nu prima met hun eigen oogsten.

De oogst van de vroege plantuien gaat gestaag verder, terwijl er ook nog oude uien op de markt zijn. Intussen wordt wel steeds meer duidelijk dat de hectareopbrengsten van de plantuien achterblijven bij een normaal jaar. Gemiddeld komt er 35 tot 45 ton per hectare van het land af. De grofte van de uien valt weg tegen en er zijn minder kilo's. Daar staat tegenover dat de kwaliteit prima in orde is.

Weinig export

Qua export gebeurt er nog niet zoveel. De markt is rustig. Plantuien die de grens overgaan, gaan vooral in kleine volumes weg. De meeste Europese bestemmingslanden hebben de handen vol aan de eigen oogsten. De uien die nu geëxporteerd worden, gaan vooral naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De echte uitvoer duurt nog een paar weken.

Zaaiuien hebben het zwaar

Intussen heeft de regen van de afgelopen dagen wat verlichting gegeven voor de zaaiuien. Veel percelen hebben nog steeds een behoorlijke achterstand. De langdurige droogte en de hittegolf die volgde deden de zaauien in de laatste weken weinig goed. Maar qua opbrengst en kwaliteit valt of staat alles met de belangrijkste groeimaand augustus. Als de weersomstandigheden dan gunstiger zijn, kan de achterstand door de droogte voor een groot deel nog teniet gedaan worden.

Prognose: kalme markt.

Eén reactie

  • info36

    Surprise, surprise.

Of registreer je om te kunnen reageren.