Akkerbouw

Achtergrond 24 reacties

'Hoog tijd dat boeren eerlijke prijs krijgen'

Boeren in Frankrijk, België en Groot-Brittannië gaan de straat op om te protesteren tegen de in hun ogen onrechtvaardige verdeling van de marges in de keten. Ze vinden dat ze te weinig voor hun producten krijgen. Voorzitter Teun de Jong van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) is het daarmee eens. Maar hij verwerpt gewelddadige acties. "Het leeghalen van vrachtwagens is crimineel gedrag."

Wat is volgens u de belangrijkste aanleiding voor de acties?

"De boeren protesteren tegen het feit dat zij als primaire producenten te weinig betaald krijgen voor hun producten. Terwijl door partijen verderop in de keten wel volop winst wordt gemaakt."

Vindt u dat ook?

"De Nederlandse Akkerbouw Vakbond is het hier volledig mee eens. Ook wij strijden al jaren voor een sterkere positie van boeren in de keten. Inkooporganisaties van supermarkten beheersen 30 tot 40 procent van de markt. Dat wordt steeds erger, denk maar aan de fusie van de supermarktketens Ahold (Albert Heijn) en Delhaize. Als primaire sector ben je dan geen partij. Dat leidt tot monopolistisch gedrag. Er is geen marktevenwicht."

 

Dat is toch gewoon de vrije markt? Boeren kunnen zich toch ook verenigen, bijvoorbeeld in coöperaties?

"De kartelwetgeving stelt dat je voor maximaal 10 procent van de afzetmarkt afspraken mag maken. En daar zijn dan ook nog heel veel voorwaarden aan verbonden. De primaire sector heeft door de wetgeving een achterstand op de supermarkten. Boeren moeten meer wettelijke mogelijkheden krijgen om zich te bundelen. Ook zie je dat de overheid wel een Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft ingesteld. Die richt zich op de belangen van de consument. Er is echter geen Autoriteit Producent en Markt, die de belangen van producenten in de gaten houdt. Die moet er komen."

"Onze drijfveer is om de marktpositie van boeren te versterken. Ik zou graag zien dat LTO zich daar meer achter schaart."

Wat is volgens u de oplossing?

"De oplossing ligt niet in het verstrekken van meer subsidie, maar in de bereidheid van afnemers om een reële prijs te betalen voor agrarische producten. Daarbij moeten de telers minimaal de kostprijs ontvangen plus een redelijke marge. Er kan productiebeheersing nodig zijn, maar ik geloof niet in een allesomvattende regulering door de overheid. Onze drijfveer is om de marktpositie van boeren te versterken. Ik zou graag zien dat LTO zich daar meer achter schaart."

LTO-voorzitter Albert Jan Maat vindt de afgedwongen voorkeur in Frankrijk voor Franse producten een brevet van onvermogen van de Franse boeren om te produceren wat de markt vraagt. Onderschrijft u dat?

"Niet wat betreft de akkerbouw. Frans graan is gewild en de aardappelteelt staat in Frankrijk op een hoog niveau."

Wat vindt u van de aard van de acties van uw buitenlandse collega's?

"We kunnen ons niet vinden in blokkades van wegen en het instellen van protectionistische maatregelen. Het leeg halen van vrachtwagens is crimineel gedrag. We hebben een open markt in Europa. Dan past het niet om het product van iemand anders op straat te gooien. Maar het staat buiten kijf dat het tijd wordt dat de boeren een eerlijke prijs voor hun producten krijgen."

Laatste reacties

 • pinkeltje


  Allemaal waar maar het gaat helaas niet gebeuren. Ten eerste is het begrip eerlijke prijs een non-issue en ten tweede gaat niemand voor een product meer betalen dan waar je het voor kunt kopen. Dat het een beetje sneu is om te zien hoe anderen verdienen aan een product wanneer je het zelf rond of onder de kostprijs moet verkopen dat is duidelijk. Maar dit verhaal horen we nu inmiddels al inmiddels zo'n 50 jaar. Wellicht zelfs wat langer maar dat is van voor mijn tijd dus daar laat ik me verder maar niet over uit. De andere kant van het verhaal is dat boeren zodra de producten meer opbrengen nog meer gaan produceren en nog grotere investeringen gaan doen resp. nog meer voor grond gaan betalen waardoor ze vrij snel terug bij af zijn. Zolang boeren ongeorganiseerde kikkers in een kruiwagen zijn redden hun afnemers zich er wel mee.

 • alco1

  Ook wat jij zegt pinkeltje zet geen zoden aan de dijk.
  Wij zitten aan het eind van de keten en kunnen niets afdwingen. Zelfs nog niet met ons EU. Want alles is wereldhandel. We kunnen zelfs onze grenzen nog niet sluiten omdat we afhankelijk zijn van de export.
  Het besef moet eens een keer komen dat niet iedereen de mogelijkheid heeft bij AJAX te spelen.
  Echter door subsidies en zeer goedkoop geld krijgt iedereen die waan voorgeschoteld. 

 • tikka


  Een 'eerlijke prijs'? wat moet ik met zo'n term? Heeft iedere producent recht op een vergoeding voor gemaakte kosten + een arbeidsvergoeding? Dus ieder bedrijf moet in leven gehouden worden, desnoods aan het financiele infuus. Een en ander geeft alleen maar nog meer bulkproduktie.

 • joohoo

  Het communisme wordt hier vrij vertaalt

 • John*

  als er verderop in de keten winst wordt gemaakt is t zaak om dat stukje keten in de hand te krijgen bij de boer primaire..

 • info36

  Meneer de Jong ik hoor u zeggen dat het leeghalen van vrachtwagens door de Fransen crimineel gedrag is, het onnodig veel controleren en beboeten van boeren is dat ook maar dan door onze eigen overheid. Daar hoor ik u nooit over. Als je je kantdopje een keer vergeet ben je een vermogen kwijt plus een strafblad terwijl o.a. drugscriminaliteit getolereerd word. Je kunt van die Fransen zeggen wart je wilt maar hun belangen worden veel beter behartigd dan de onzen. Ook die belachelijke pachtprijzen enz.

 • W Geverink

  Jullie gaan aan jullie eigen hebzucht ten onder. De Europese grenzen moesten open want dan konden de chinezen van melkpoeder, de Canadezen van kaas en de drenkeling van water worden voorzien. Nadeel is dat de Europese retail de prijs van de Europese producten vergelijkt met wat er in de rest van de wereld te koop is en zonder pardon gaat voor het goedkoopste. Dat houdt trouwens niet in dat het product dan automatisch van slechtere kwaliteit is. Veel boeren konden niet wachten om voor een wereldwijde markt te produceren en hebben er nooit bij stil gestaan dat ze zichzelf in de voet schoten. De prijs die de boeren beuren is de prijs  waar de afnemers mee weg komen omdat jullie net als de rest van de wereld te veel blijven produceren! Voor een 'eerlijke' prijs zijn jullie daarom nu helemaal afhankelijk van ziektes en plagen en rampen zoals droogte elders in de wereld. 

 • landboer


  Goed gezien Geverink,hier denken ze dat ze de wereld moeten voeden en de bv Nederland moeten redden...

 • alco1

  Geverink en landboer. Jullie hebben waarschijnlijk nooit begrepen waarom ook ik voor het afschaffen was van het melkquotum was. Niet dat we voor wereldmarkt zijn, zeer zeker niet. Maar we maakten de constatering dat het al wereldmarkt was en dan kun je beter je eigen belemmeringen ook maar terzijde schuiven.
  Dat we met fosfaatrechten er regelrecht ingetuint zijn is een ander verhaal. 

 • joannes

  Hoog tijd dat boeren gaan inzien dat ze van meer afhankelijk zijn dan véél koeien! (Of varkens of kippen of eieren; het geldt voor de gehele agrarische sector) Waarom ze dat, die overige succes factoren, niet óók in het onderwijs hebben opgenomen begrijp ik nog steeds niet! Alsof alleen maximale goedkope productie de weg naar de toekomst biedt! Boeren lijken opgeleid om hoge hypotheken op te nemen en elkaar met lagere productie kosten per eenheid de loef af te steken. Alles voor de goedkoopste grondstoffen voor de Zuivel, Vlees en Eier industrie. 

 • christof conings

  Het zal nooit veranderen je kan niet verlangen dat handel en consument meer betalen dan de wereldmarkt prijs . Dat is gewoon zo . Je kan wel eisen van je overheid dat je ook aan wereldmarkt prijs mag/kan produceren door de eisen voor bijv stallen en lonen aan de wereldmarkt aan te passen . Je kostprijs komt dan simpel gelijk aan de wereldmarktprijs en de beste zal het dan halen . Nu moet West Europa concurreren tegen de rest van de wereld met de prijs maar qua regels ,etc staan ze ver boven de rest wat automatisch hopen kosten met zich mee brengt . Ofwel ga je al overheid dus de kosten reduceren voor de producenten ofwel ga je steun en beschermingsmaatregelen nemen waardoor de prijs kunstmatig hoog wordt gehouden maar dat mag niet van WTO . Maar geen nood de europese boer zal sterven ten voordele van zijn collega elders in de wereld . 

 • piethermus1

  Net zoals bijvoorbeeld bij de productie van auto's en andere producten zijn er ook bij voedsel veiligheidseisen. Je geproduceerde spulen dienen deugdelijk te zijn, veilig, geen gevaar voor de consument en burger zijn. De overheid stelt terecht kaders. De handel probeert echter altijd voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten en als het kan op kwaliteit te beknibbelen of hetr risico hiervan neer te leggen bij de producent, de boer bijv.. Wij kunnen dan als boeren wel gaan lopen janken, maar juist onze kwaliteitsproduten kunnen ons in de EU redden. Het is niet voor niets dat Chinezen hier babyvoeding komen halen, omdat hun eigen voedsel niet deugt, zoals in veel niet-Westerse landen het geval is. Corruptie en gesjacher in de niet-Westerse landen zorgt er juist voor dat die andere 6 miljard mensen op aarde ook de kwaliteit voedsel willen hebben die wij 1 miljard mensen in de westerse wereld gewend zijn dagelijk te consumeren. We dienen zuinig te zijn op onze bodem, daar waar elders men dat niet is, woestijnen oprukken.

 • joohoo

  Auto's en andere gebruiks artikelen moeten voldoen aan de eisen van het land waar ze naar toe gaan.
  Voedsel moet voldoen aan de eisen van het land waar het vandaan komt.
  De supermarkt zegt de wereld is onze inkoop en de boer zegt de wereld is mijn afzet.
  Het gevolg is dat de consument gesleep wil en hij kan het krijgen!!.
  Dijksma is nu al bezig zich te orienteren op haar baan na deze kabinetsperiode, Waarschijnlijk bij een Bank.

 • agratax2

  Waarom moeten de boeren hun inkomen met subsidie aanzuiveren? Hiermee worden ze speelbal van de politiek zoals ze al zo lang zijn. waarom durft niemand hard op te zeggen dat de Vrijw Wereld Markt voor voedingsmiddelen niet WERKT. Dat de Handel dit niet zegt kan ik begrijpen, maar dat de boerenorganisatie (ze zijn mondiaal georganiseerd) niet het lef heeft de handel en de voedingsindustrie aan te spreken. Boerderij heeft afgelopen dagen een paar uitstekende video's geplaatst bij een artikel waarin overduidelijk  wordt uitgelegd hoe kippenboeren worden uitgebuit. Maar wat daar gebeurd, gebeurt in de hele landbouw. Helaas de organisaties draaien hun hoofd weg in de gedachte:  'Wat je niet ziet, is er niet'. Net peutertjes. Nu na de varkensboeren de melkboeren worden uitgemolken en afgeslacht willen ze terug grijpen naar oude maatregelen, die ons hier gebracht hebben. Ze blijven zich afzetten tegen het tot nu (redelijk) goed werkend Canades systeem van quota voor o.a. melk en kippen. We kunnen er gif op in nemen, dat op termijn de granen en zaderijen weer aan beurt zijn. De aardappelen kunnen zich al geen extra goede opbrengst meer permiteren.

 • Jaap39

  Alle reacties ten spijt:
  Feit is gewoon dat er minder geproduceerd moet gaanworden. En dat gaat gebeuren.

 • Burnetti

  Iedereen vindt dat boeren een goede prijs moeten krijgen.

 • joannes

  @Brunetti, zolang boeren teveel produceren zijn er onvoldoende kopers. Zodra subsidies wegvallen wordt er onvoldoende geïnvesteerd om een aantal slechte jaren op te vangen. In het eerste geval moet je boeren blijven steunen om voldoende reserves voor die slechte periode op te vangen, natuurlijk met beperkingen om de productie te controleren, en....... zodra subsidies wegvallen kan je je voorbereiden, dat wanneer de oogsten tegen zitten, de consumenten de straat opgaan. Overheden moeten kiezen.  Boeren zijn opgevoed en opgeleid om zich alleen met de natuur en productie bezig te houden, de prijzen werden altijd op een minimum gesteund. Vandaar dat die Fransen en nu de Belgen gewoon weer de straat op gaan voor die steun, die ze gewoon waren, bij slechte prijzen. 

 • agratax2

  @Jaap39. Wie zal het eerste slachtoffer zijn van jouw plan van productie verlaging om daarmee een hogere prijs te realiseren? Juist de armen die nu al niet voldoende te eten hebben, wegens geld gebrek door geen arbeid. Er zullen inderdaad producentie moeten afvallen, maar moet dat in de van ouds bekende gebieden of moet er eenvoudig minder land ontgonnen worden, dat nu in gebruik is bij de hele armen der aarde om hun extensieve voedselproductie te bedrijven?  Zij die na ontginning buiten spel staan, industriele landbouw biedt nauwelijks werkgelegenheid. Als we als mensheid niet ingrijpen door productie plafonds in te stellen per regio met bijbehorende prijzen, zal de enige lachende groep zijn De Handel en het groot kapitaal. Wij als zelfstandige boeren zullen ten onder gaan en de consument zal langzaam financieel worden uitgekleed tot alle geld in handen is van de handel en groot kapitaal. De huidige maatschappelijke ontwikkeling, met een extreem rijke laag en een slinkende tussen laag en groeiende groep armen op deze wereld is de voedingsbodem voor een Revolutie. Is al eeuwen zo en zal dan ook zo blijven zolang voor een deel van de mensen genoeg nooit genoeg is. De  burger pikt geen tweede crisis zoals afgelopen jaren.

 • Zuperboer

  Dat is niet zo moeilijk Agratax2. Al voordat de quotering ten einde kwam was duidelijk hoe de verdeling van de melkproduktie over Europa zou komen te liggen althans bij de insiders (handelaren e.d.). Het is nu in de praktijk veel te kort dag gebleken voor zo'n herverdeling binnnen enkele maanden na afschaffing v.h. quotum, maar de zuidelijke landen in Europa (Spanje, Portugal, Italie, Griekenland) zullen op de middellange termijn fors gaan minderen. Dit compenseert de produktiegroei in NW-Europa ruimschoots. Dit wordt ook ingegeven door een veranderend klimaat. Maar daar weet jij wellicht meer van te vertellen dan ik. De toestand in Rusland is natuurlijk niet ingecalculeerd en rijdt heel veel plannen in de wielen, maar ik las het al ergens anders: De Russen blijven heus wel melk drinken, tenzij ze overschakelen op wat anders (Wodka) of in aantal worden gedecimeerd, maar dat mag ik toch niet hopen dat Poetin zo uit de bocht gaat vliegen#wereldvrede.

 • Burnetti

  @joannes: waarom moet een groep uit de primaire sector worden ondersteund en mogen andere groepen uit de primaire sector gewoon omvallen?

 • agratax2

  @Zuperboer. Poetin drinkt geen Wodka, althans volgens de publicaties. Hij drinkt alleen grezond, sap of melk? Maar dat er op korte termijn niet is bij te sturen klopt. Maar de land en tuinbouw produceert al jaren te veel. Graan kan opgeslagen worden en zolang dat door de handel of de boeren wordt betaald. Alle zuivel die bewerkt is gaat in opslag. Wie betaalt deze voorraad voor slechtere tijden. De Boer. Maar even terug naar vorige winter toen het einde van ons quotum in zicht kwam. Wat gingen de zichzelf respecterende melkveehouders doen? Stallen bouwen en koeien melken meer dan het quotum toestond. Dit moest wel tot ongelukken leiden, want van 31 maart op 1 april is de vraag op de zuivelmarkt niet met enkele procenten gestegen. Het gevolg is duidelijk, prijs val en daarmee grote problemen. Wat doen we dus 'De overheid te hulp roepen'. Als de groeiers nu hun verantwoording nemen, nemen ze hun verlies en hun eventuele bedrijfssluiting wegens finacieel niet meer instaat de rekeningen te betalen. Maar nee zij zijn de eersten die naar Brussel wijzen en roepen om nieuwe steun regelingen. Welke ras ondernemer schuift zijn eigen mis managment op het bord van een ander? De ondernemer die achter de waanideeen, hoe meer hoe goedkoper, van banken en voorlichters aanrent is nu de klos. Hij is in mijn ogen geen ondernemer, een ondernemer neemt  de verantwoording van zijn handelen. 

 • Mels

  Agratax2. Helaas is dat iets wat de Nederlandse boer niet snapt. De uitzonderingen daar gelaten. Zij gaan het wel redden maar de malloten die meenden dat de stallen tot in de hemel gebouwd moesten worden krijgen nu de hardste klappen en gillen idd moord en brand. Het lijkt erop dat zij geen schuld hebben. Enige vorm van narcisme is ze dus niet vreemd. 

 • ohzo

  Hoeveel melk wordt er extra in EU geproduceerd na het quotum? En hoeveel wordt daarvan geproduceerd door ' verdubbelaars'? Ik denk dat het nog wel meevalt. Ik geloof ook niet dat dat beetje melk wat Nl extra produceert invloed heeft op de zuivel prijs. Wereldwijd is er een onbaland dat zijn weg even zoeken moet. Is al eerder gebeurt in 2009. het is wel vervelend, maar om nu mensen hiervan te beschuldigen, die graag meer koeien melken en hadden verwacht dat Nl politiek de zaken op orde zou hebben, is ook typisch Nl gedrag.

 • alco1

  Zo is het ohzo. Wat ik nog steeds jammer vindt is dat het quotum geef twee jaar eerder afgeschaft is. Zeg maar in de opgaande tijd. Maar misschien was de uitbreiding dan hier nog wel veel gekker geweest, want iedereen lijkt 2009 ( MET QUOTUM ) te zijn vergeten.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.