Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Grote lokale verschillen in opbrengsten

De aardappelopbrengsten zijn dit jaar lager. Dat geldt nog meer voor de zand- dan voor de kleigebieden.

De aardappelmarkt is in iets rustiger vaarwater gekomen. Het iets koelere weer en de regen hebben de angel uit de markt gehaald. Dat was vooral te merken aan de Duitse EEX-aardappeltermijnmarkt van Leipzig. Daar steeg de afrekenprijs voor een termijncontract april 2016 in de laatste week van juni nog zeer snel: van €18,50 tot €25,20 per 100 kilo. De droogte en de hittegolf en de gevolgen daarvan voor de gemiddelde aardappelopbrengst leidden toen tot een zenuwachtige markt. Maar dat was ook snel weer voorbij.

Begin juli ging er bijna evenveel weer van de prijs af. Eind vorige week kwam de afrekenprijs zodoende uit op €20,30 per 100 kilo. Dat was nog altijd fors meer dan in 2014 toen €14 werd genoteerd.

Het iets koelere weer en de regen hebben het sentiment dan wel uit de markt gehaald, de zorgen rondom de droogte zijn niet zomaar weggenomen. De aardappelen hebben nog steeds een achterstand van twee weken. Ook bij gunstiger weer wordt dat niet zomaar ingelopen. Daarbij is het aardappelareaal dit jaar ook kleiner dan in 2014: ruim 3 procent. Het aanbod zal dit jaar kortom kleiner zijn. Al zijn daarbij grote lokale verschillen. Vooral in sommige zandgebieden - waar beregenen na de langdurige droogte nauwelijks zin heeft – kunnen de opbrengsten flink tegenvallen. In kleigebieden zoals Flevoland speelt dat minder een rol.

De komende weken is het vooral spannend hoe de weersomstandigheden zullen zijn. Als de droogte straks verder doorzet, kunnen de prijzen op de termijnmarkt zomaar weer richting de €25 per 100 kilo gaan.

Prognose: stabiele prijzen.

Laatste reacties

  • info36

    Regen? Welke regen? Kleigebieden niet droog? Wat wordt er toch veel onzin geschreven.

  • pinkeltje


    Het heeft op een aantal plaatsen best lekker geregend en er zijn inderdaad wel kleigebieden aan te wijzen waar relatief weinig aan de hand is. Ik lees trouwens nergens dat het in de kleigebieden niet droog zou zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.