Akkerbouw

Achtergrond

Groeiende vraag legt bodem in markt voor sojabonen

De wereldmarkt voor sojabonen is veel kleiner dan van tarwe of mais. Maar die van sojabonen groeit nog harder dan die van mais. De wereld vraagt steeds meer sojabonen.

Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verbruikt de wereld dit seizoen 306 miljoen ton sojabonen. Dat is een groei van 42 procent in tien jaar. In tien jaar steeg de vraag naar tarwe met 14 procent en komt dit seizoen op 714 miljoen ton. De wereld heeft dit seizoen 991 miljoen ton mais nodig. Dat is 41 procent meer dan tien jaar geleden.

Vooral China trekt hard aan de sojabonen op de wereldmarkt. De bevolking en de welvaart nemen daar toe. In 2005/2006 kocht China 28 miljoen ton sojabonen op de wereldmarkt. Dit seizoen is dat al 78 miljoen ton. Dat is een stijging van 179 procent in tien jaar.

Invloed op prijs

De grote vraag houdt de prijs van sojabonen op peil, ook al nemen de voorraden toe. De verhouding tussen eindvoorraad en verbruik heeft veel invloed op de prijs, omdat grote voorraden productiedalingen opvangen. De stocks-to-use-ratio lag in 2005/2006 voor sojabonen op 25 procent. Nu is dat volgens het USDA 30 procent.

Soja veel duurder

Ondanks de ruimere beschikbaarheid, is soja veel duurder. De International Grains Council (IGC) berekent dagelijks een prijsindex voor sojabonen, die is gebaseerd op sojaprijzen in de VS, Brazilië en Argentinië. De prijsindex schommelde in de eerste helft van juli 2005 tussen 126 en 136 punten (100 = prijspeil januari 2000). In de eerste helft van juli dit jaar lag de index tussen 195 en 205 punten. Dat is 54 procent hoger dan tien jaar geleden. Het geeft aan dat een groeiende vraag een stevige bodem in de markt legt, ook al liggen de silo's vol.

 

Lees ook: Graanklem knijpt steeds harder

Of registreer je om te kunnen reageren.