Akkerbouw

Achtergrond 5198 x bekeken 1 reactie

Graanprijs daalt ondanks lagere oogstprognose EU

Hitte en droogte drukken de graanproductie in de EU. Toch daalden de tarwe- en maisprijzen vorige week. De VS heeft meer invloed op de graanprijzen dan de EU.

De invloed van de Verenigde Staten op de wereldgraanmarkt is groot. Dat bleek vorige week maar weer eens. Er komen steeds meer berichten over een tegenvallende Europese graanoogst. Dat zou invloed moeten hebben op de prijzen, want de EU is de grootste tarweproducent in de wereld en de vierde voor mais. Maar de tarwe en mais prijzen daalden vorige week op de termijnmarkten en de fysieke markten. Want het is droog geworden in de Midwest in de VS. Dat is goed voor het graan na de wekenlange overvloed aan hemelwater.

Canada en Australië

In Canada is het juist een beetje gaan regenen in de Prairies. Daar had het graan last van watertekort. Ook in West-Australië is het gaan regenen na een droogteperiode. Daar zit de tarwe midden in het groeiseizoen.

Drukken oogstprognose

In de EU voeren juist berichten de boventoon, die de oogstprognoses drukken. Het Franse marktbureau Strategie Grains verlaagde vorige week opnieuw de oogstprognose voor de EU, zowel tarwe en mais. Veel tarwe heeft aan het einde van het groeiseizoen een tekort aan water. En de hitte tijdens de bloei drukt de oogstverwachting voor mais. Eerder waarschuwde ook de Europese koepelorganisatie van boeren en coöperaties (Copa Cogeca) voor tegenvallende hectareopbrengsten. Dat zelfde deed de Franse overheidsdienst FranceAgriMer. De Franse mais heeft flink te lijden van droogte en hitte in grote delen van het land.

Tarwe goedkoper

Alle berichten uit de EU zouden de prijzen omhoog moeten duwen. Maar het tegengestelde gebeurde vorige week. Op de termijnmarkt in Parijs werd tarwe (septembercontract) 2,4 procent goedkoper en in Chicago zelfs 3,8 procent. De notering van mais (septembercontract) daalde in Chicago 3,3 procent. De IGC prijsindexen van tarwe (min 5,6 procent) en mais (min 3,4 procent) daalden ook. Alleen het novembercontract voor mais in Parijs steeg 0,9 procent, vanwege de naar beneden bijgestelde prognoses. Maar voor de rest is het de VS wat de prijsvorming bepaalt.

Eén reactie

  • ikkethuis

    het graanboertje moet bijna graan gaan verkopen, dat is de reden van de prijs verlaging.

Of registreer je om te kunnen reageren.