Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Graanmarkt zoekt nieuw evenwicht

De graanmarkt zoekt naar een nieuw evenwicht. De betere weersomstandigheden in de VS drukken de prijzen omlaag.

De zorgen over de maisproductie in Europa, vooral Frankrijk, werken prijsopdrijvend. Het is niet te zeggen welke kant de balans gaat opslaan.

Prijsdrukkende effecten winnen

Tot nu toe zijn de prijsdrukkende effecten aan de winnende hand. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verlaagt de notering voor voertarwe met €4 naar €189 per ton. De maisprijs zakt €3,50 naar €171. Op de termijnmarkt in Parijs sloot de notering van het eerstaflopende contract voor tarwe (september) dinsdag op €188,75. Dat is €4 lager dan vrijdag. Ook de prijsindexen van de IGC staan onder druk. De tarweindex staat op 183 punten, de laagste stand in een maand. De maisprijs staat op 191 punten, het laagste peil in drie weken. De prijsdruk bij tarwe wordt nog eens versterkt doordat Egypte 175.000 ton tarwe kocht in Rusland. De grootste tarwe-importeur in de wereld vond Franse tarwe te duur. Bovendien drukt de oogst in de EU de prijzen nog eens extra.

Hitte en droogte

Maar er zijn ook prijsopdrijvende ontwikkelingen. De Franse mais heeft het moeilijk door hitte en droogte. Het Canadese ministerie van landbouw verwacht een kleinere graanoogst door droogte. Maar die signalen zijn nog niet sterk genoeg om hogere prijzen af te dwingen. Alleen de maisprijs in Parijs steeg vanwege de lagere oogstprognoses. De maisnotering voor de nieuwe oogst (novembercontract) steeg deze week €4,50 en sloot dinsdag op €185,75.

Prognose: graanmarkt is onzeker.

Eén reactie

  • farmerbn

    Het graan is nu nog van de akkerbouwers. Als het straks in handen is van de handel zullen de prijzen snel hoger zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.