Akkerbouw

Achtergrond 3242 x bekeken

Export gaat nu echt op gang komen

Plantuien noteren af land gemiddeld €4 hoger dan vorig jaar. De opbrengsten zijn lager, maar de kwaliteit is prima.

De plantuien die van het land komen zijn kwalitatief goed en er zijn weinig ziektes. Maar de gemiddelde hectareopbrengsten liggen wel duidelijk lager dan een jaar geleden. Dat vertaalt zich echter ook in de prijzen. Die liggen hoger. Dat blijkt uit de uiennotering van de beurs in Goes.

Plantuien af land noteren deze week aan de bovenkant €13 per 100 kg. Dat is weliswaar €4 minder dan de week ervoor, maar het is nog altijd meer dan in 2014. Toen kwamen plantuien tot €9. Bovendien zakten de prijzen toen snel terug, naar een niveau van €4 per 100 kg. Dat lijkt dit jaar door het kleinere aanbod zeker niet te gebeuren.

Een prijsdaling is in deze periode bovendien vrij gebruikelijk. De landen rond Nederland hebben zelf voldoende uien, terwijl de export naar verre bestemmingen nog niet op volle toeren draait. Er gaan nu vooral veel uien naar Brazilië en het verre oosten. De afzet is relatief beperkt. Maar dat gaat vanaf nu toch wel veranderen. Zeker als in de komende weken ook landen als Senegal en Ivoorkust weer aan de markt zijn.

Intussen gaf de regen van afgelopen weekend en begin deze week de zaauien de nodige verlichting. De recente regenval deed deze uien goed en pakte ook gunstig uit voor de grofte van de maat.

Prognose: licht dalend

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Uien Goes

Of registreer je om te kunnen reageren.