Akkerbouw

Achtergrond

Eerste uien naar verre bestemmingen

De oogst van de plantuien is goed op gang gekomen. De opbrengsten vallen tegen, maar de kwaliteit is zeer goed.

De oogst van de plantuien zet steeds verder door. De hectareopbrengsten zijn wel aan de lage kant. Zeker ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld komt er 35 tot 45 ton van het land. De kwaliteit van deze uien is wel prima. De weersomstandigheden zijn gunstig. Ze komen goed van het land en over het algemeen zijn er weinig ziektes.

Plantuien af land: €17 per 100 kilo

Een echte notering is er intussen nog niet, alleen af land. Plantuien af land noteren deze week €17 per 100 kilo. Dat was €3 minder dan de eerste notering een week eerder. Dat was ongeveer gelijk aan vorig jaar, maar toen zakte de prijs heel snel naar een niveau van €4 per 100 kilo.

Weinig export binnen Europa

Intussen komt ook de export steeds meer op gang. Binnen Europa gaat er niet heel veel weg. De Europese landen hebben genoeg aan hun eigen uien. Maar de uitvoer naar verre bestemmingen zet wel door. Er gaan steeds meer uien naar het verre oosten, maar ook naar Brazilië. Voor de grote exportaantallen is het echter nog een paar weken wachten. Dan gaat ook de markt voor Senegal open. In dat opzicht is het stilte voor de storm. Want als dat land aan de markt is, gaat de motor echt draaien. Vorig seizoen gingen wekelijks gemiddeld 7.000 ton uien naar het Afrikaanse land.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.